Да бъдеш посланик на добра воля

0
1240

UNicef

Какво прави един певец, актьор или спортист „Посланик на добра воля“ на УНИЦЕФ и какво добро може да направи една знаменитост наистина?

Знаменитостите на УНИЦЕФ имат широк спектър от таланти и постижения, но всички те са свързани от идеята за подобряване живота на децата по целия свят. И във всеки един случай асоциирането на дадена знаменитост като посланик на организацията е защото тя вече демонстрира обвързаност и показва, че е ангажирана с проблемите. Славата е добро преимущество и има определена роля в УНИЦЕФ. Знаменитостите привличат внимание, така че те са в позицията да фокусират очите на света към нуждите на децата, както в своите страни, така и по света, чрез проектите, които организацията има. Те могат да представят директно проблемите на тези, които имат властта да осъществят промените. Те могат да използват своите талант и слава за набиране на средства и да подкрепят мисиите на УНИЦЕФ за подсигуряване на здрава среда, образование, равенство и защита за децата.

Дани Кей е пионер в ролята на посланик, която по-късно, през 1954 годна, е поета от Одри Хепбърн и други, разраснала се в голям списък на международни, регионални и национални посланици на добра воля. Всички те са пример и показател за положителната сила на славата.

Лео Меси, футболната звезда на FC Barcelona и националния отбор на Аржентина, е считан за един от най-добрите и най-уважавани играчи на неговото поколение. На 11 март 2010 г. Меси е назначен за Посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Меси посвещава време на УНИЦЕФ от 2004 година, подкрепя офисите в Испания и Аржентина и набира средства. Той бе включен в тима на най-добрите футболисти, които участваха в съвместната инициатива на ФИФА и УНИЦЕФ, провела се по време на Световното първенство в Германия през 2006 година, под надслов „Обединени за Децата, обединени за Мир“. Личните преживявания от детството на футболната звезда са движещата сила зад неговия ангажимент и желание да помогне на децата в неравностойно положение. През 2008 г. той основава „Фондация Меси“, която си сътрудничи с няколко медицински и културни институции, за да осигурят на децата и младежите в Аржентина и Испания по-добър шанс за живот.

Считан за един от най-динамичните световни изпълнители, Маестро Максим Венгеров има концерти с изявени оркестри във всеки голям град по света, с разпродадени билети за всяко участие. На 15 юли 1997 г. талантливият цигулар и диригент става първият класически музикант, назначен за посланик на добра воля на УНИЦЕФ. „Познавам радостта и зная смисъла, които музиката може да даде на децата, дори при най-трудните обстоятелства.“, казва господин Венгеров. „Ако мога да ги развълнувам и може би впечатля, ще съм много горд.“ Преди официалното си назначение, господин Венгеров се концентрира в работата си в полза на децата в няколко европейски страни. За първата си официална визита на УНИЦЕФ, той пътува до Босна и Херцеговина през декември 1997 г. Също така той свири заедно с деца в музикални училища в Сараево. През времето си като Посланик на добра воля на УНИЦЕФ, господин Венгеров щедро подсигурява финансиране и указва подкрепа в работата на организацията по света и помага за вдъхновяване на децата чрез музика.

Повече за посланиците на добра воля на УНИЦЕФ може да научите тук.

 

Изготвил: Станислава Цукева

Източник: UNICEF