Драстично увеличаване на бежанците, пресичащи Андаманско море – ВКБООН

0
215
Източник: Pixabay

В петък Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) предупреди за рязкото увеличаване на броя на хората, които се опитват да прекосят Андаманско море от Бангладеш и Мианмар.

Водният път в Югоизточна Азия е един от най-смъртоносните в света и от януари насам повече от 1900 души вече са опитали да го преминат – шест пъти повече отколкото през 2020 г.

„Сериозни рискове“ по море

ВКБООН предупреждава, че опитите за тези пътувания излагат хората на огромни рискове и имат фатални последици, каза говорителят на ВКБООН Шабиа Манто. „Трагично е, че само през тази година 119 души са загинали или са изчезнали по време на тези пътувания.“

Повечето от рискуващите живота си са бежанци от народа Рохинга, като през 2017 г. стотици хиляди от тях са избягали от Мианмар, за да се спасят от военно преследване.

В призив за помощ към правителствата в региона ВКБООН съобщи, че сред последните пристигнали са над 200 души в Северен Ачех, Индонезия, където властите са им позволили да слязат и са им осигурили подслон. Манто заяви, че комисариатът приветства и оценява техните усилия.

Подкрепа от ООН

Бежанците, които безопасно слязоха на индонезийския бряг преди две седмици, в момента са настанени, донякъде по ирония на съдбата, в бившата имиграционна служба в Лхоксеумаве.

ВКБООН, заедно с Агенцията на ООН за миграцията, Международната организация за миграция (МОМ) и други, са на мястото на събитието, каза говорителят. „Работим в тясно сътрудничество с местните власти, за да подпомогнем бежанците, включително чрез записване, задоволяване на основните им нужди и осигуряване на сигурно и подходящо настаняване за всички.“

Още по течението

Върховният комисариат на ООН за бежанците е получил и непотвърдени данни за още лодки с хора, носещи се по течението на морето, които се нуждаят от спасяване и помощ.

Бежанците, все по-отчаяни и уязвими, са принудени да предприемат тези смъртоносни пътувания. ВКБООН и хуманитарните партньори продължават да наблягат на необходимостта от засилено сътрудничество на регионално и международно ниво за спасяване на човешки животи и споделена отговорност.

„В момента Индонезия приема близо 13 000 бежанци и други, търсещи убежище, предимно от Афганистан, Сомалия и Мианмар, и трябва да й бъде помогнато в процеса на справяне с вълната от хора, носещи се по море“, добави Манто.

През 2016 г. правителствата от Азиатско-тихоокеанския регион поеха ангажимент да положат повече усилия, за да предотвратят смъртни случаи по време на подобни пътувания, след като 5000 мъже, жени и деца бяха изоставени от трафиканти на хора в Андаманско море и оставени, гладни и болни, да се носят по течението в продължение на месеци.

Превод: Таня Станкова

Източник: UN News