Световна метеорологична организация: в голяма част от света има по-голяма суша от нормалното през 2021 г.

0
177

Според първия доклад на агенцията за световните водни ресурси необичайно сухите райони включват района на Рио де ла Плата в Южна Америка, където от 2019 г. насам регионът е засегнат от продължителна суша.

През 2021 г. дебитът на големите реки в Африка, като Нигер, Волта, Нил и Конго, е бил под средния. Същата тенденция се наблюдава и в реките в някои части на Русия, Западен Сибир и Централна Азия.

От друга страна, в някои северноамерикански басейни, Северна Амазонка и Южна Африка, както и в китайския басейн на река Амур и Северна Индия, речните количества са над нормалните.

Климатична криза

„Въздействието на изменението на климата често се усеща чрез водата – по-интензивни и чести суши, по-екстремни наводнения, по-непостоянни сезонни валежи и ускорено топене на ледниците – с каскадни ефекти върху икономиките, екосистемите и всички аспекти на нашето ежедневие“, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация проф. Петтери Таалас.

На неотдавнашната Конференция на ООН по изменението на климата (COP27) в Египет правителствата бяха призовани да продължат да интегрират водата в усилията за адаптиране – за първи път водата се споменава в заключителен документ на Конференцията, като се признава нейното изключително значение.

Сухоземно покритие

Освен вариациите на речните потоци, цялостното съхранение на вода на сушата е класифицирано като под нормата по западното крайбрежие на САЩ, в централната част на Южна Америка и Патагония, Северна Африка и Мадагаскар, Централна Азия и Близкия изток, Пакистан и Северна Индия.

Криосфера

Криосферата – а именно ледниците, снежната покривка, ледените шапки и вечната замръзналост, където има такава – е най-големият естествен резервоар на сладка вода в света.

„Промените във водните ресурси на криосферата засягат продоволствената сигурност, човешкото здраве, целостта и поддържането на екосистемите и водят до значителни въздействия върху икономическото и социалното развитие“, съобщават от СМО, като понякога причиняват наводнения на реки и внезапни наводнения поради изригвания на ледникови езера.

Превод: Деница Ковачева
Източник: UN News