Франция: Елизабет Борн разкрива очертанията на пенсионната реформа

0
301
Източник: Wikiwand

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн ще извърши пенсионната реформа. В интервю за Le Parisien правителственият ръководител се върна към съдържанието на проекта, който ще бъде представен на 15 декември. „През 2027 г. дефицитът ще надхвърли 12 милиарда евро. Той ще продължи да нараства, ако не предприемем нещо“, предупреждава тя.

След по-малко от две седмици французите ще разберат. В интервю за Le Parisien премиерът Елизабет Борн потвърждава, че последните арбитражни решения по пенсионната реформа ще бъдат взети до 15 декември. Именно на тази дата тя ще представи своя проект на французите. След това текстът ще бъде одобрен от Съвета на министрите в началото на 2023 г., преди да бъде разгледан от Парламента през пролетта и мерките да бъдат приложени през лятото.

Гарантиране на размера на пенсиите

Няма начин Елизабет Борн да отстъпи. Както каза Еманюел Макрон по време на президентската си кампания, французите ще трябва да работят все по-дълго, за да се гарантира размерът на пенсиите (85% от минималната работна заплата за пълен трудов стаж).

64 години? 65 години? Какво ще бъде постепенното отлагане на законовата възраст? Въпросът все още не е решен. Елизабет Борн съобщи: “Преминаването от 62 на 65 до 2031 г. е това, което ще върне системата към равновесие в следващите десет години.”

Постепенна реформа

Реформата ще се прилага постепенно от следващото лято, като се започне от поколението, родено през втората половина на 1961 г. „Въпреки това, ние няма да преминем от 62 на 64 или 65 за една нощ“, заяви министър-председателят.

 

Превод: Злата Кула

Източник: Ouest-France