Епископ поднася своите извинения за злоупотреба в училище Форт Огъстъс

0
740
Училище Форт Огъстъс е било един от най-престижните католически училища-интернати в Шотландия
Училище Форт Огъстъс е било един от най-престижните католически училища-интернати в Шотландия
Училище Форт Огъстъс е било един от най-престижните католически училища-интернати в Шотландия

Един от най-висшите духовници в Шотландия е принуден да се извини за десетилетия на физическо и сексуално насилие над деца в католически пансион.

Изявлението му идва след като Би Би Си откри доказателства за физическо и сексуално насилие от монаси в Абатството на училище  Форт Огъстъс и неговата подготвително училище в Източен Лотиан.

Счита се, чеепископ Гилбърт ще бъде първият  висш духовник, който е говорил публично за злоупотреба в абатски училища.

Той заяви, че иска да бъде с енориашите в Fort Огъстъс в зараждането на обвиненията. Очаква се той да им каже за своя „ужас и срам“ и да изкаже своите съжаления за болката, причинена на жертвите.

ВВС в Шотландия говори с повече от 50 бивсши ученици, през 6 месечния си период на разследване. Много от тях, твърдят, че са останали само с добри спомени от училището, но също така и разкази на бивши възпитаници за сериозно физиическо и сексуално насилие, включително изнасилвания от монаси, за 30 годишен период.

BBC Scotland разследва: Греховете на бащите ни, което беше излъчено в понеделник, съдържаше доказателства срещу седем монаси във Форт Аугустус. Двама от директорите също са обвинени за покриване на действия на насилие.

Документалният филм също съдържа твърдения, че абатството е билo използванo  като „сметище“ за проблемните духовници, който са се изповядали за злоупотреба с деца.

Откакто програмата бе излъчена, още много бивши ученици са установили контакт с ББС, относно подобни твърдения за злоупотреби, датиращи чак до затвярянето на интерната през 1990г. Полицията в Шотландия потвърди, че разследва обвиненията.

Игуменът, председател на реда на бенедиктинците, който е управлявал училището, се извини по време на  програмата и каза, че са били допуснати  грешки- „Всичко, което мога да кажа, е че съжалявам че това се случи, а не трябваше“, каза той.

Източник