ЕС с още по-строги санкции срещу Иран

0
949
Външните министри на Люксембург, Франция, Британската общност, Германия и други страни от ЕС се срещат, за да обсъдят новите санкции за Сирия.

“Новите санкции, които Европейският съюз(ЕС) наложи, няма да върнат Иран на масата за преговори относно ядрената ни програма”, заяви говорителят на иранското външно министерство, Рамин Меманпараст.

Във вторник държавиите от ЕС наложиха санкции срещу главни държавни компании в петролната и газовата индустрия, също така усилиха ограниченията върху иранската централна банка, което трябва да окаже допълнителен финансов натиск върху ядрената програма на Техеран.

Над 30 от фирмите и институциите, на които предстои замразяване на активите в Европа, са публикувани в Официалният вестник на ЕС. Сред тях са Националната иранска петролна компания, една от най-големите износители на суров петрол в света, и Националната иранска танкерна компания.

“Този натиск е нелогичен, нечовешки, а и без всякакъв принципи и за това е безмислен, само засилва солидарността на нацията”, съобщи Меманпараст на репортерите. Той добави: “Мислим, че грешката в  изчисленията на тези страни ще ги отдалечи от благоприятен резултат. Препоръчваме, вместо да предприемат грешният подход на упоритост и използване на принуда, да се обърнат към по-логически път, който ще върне тези страни към дискусията.”

Външният министър на ЕС, Катрин Аштън, сподели, че се надява с увеличението на натиска над ислямската република, която е подозирана в разработката на капацитет за ядрено оръжие, да убеди Иран да направи отстъпки и да възобнови преговорите скоро.

Иран официално заяви, че обогатява уран изключително за производство на енергия и за медицински цели. Републиката отхвърля твърденията, че програмата има военни цели, говорителят Меманпараст отново потвърди това, като заяви, че “нелогичните” и “нечовешки” санкции само ще направят иранската позиция по-непоколебима.

“Те не познават духа на иранската нация”, каза Меманпараст,” Тези стъпки са грешни и няма да доведат до никакви резултати”.

 

Източник

Фотография

 

NO COMMENTS