Картина от космоса: как хабим енергия?

0
1581

Картините, създадени от канадския учен Felix Pharand- Deschenes, показват Земята и вариращите нива на светлинно замърсяване. Сякаш погледнато от космоса, можем да видим къде е съсредоточено използването на електричество. Пилеенето на ел-енергия е сериозен проблем, причиняващ редица вреди в екологичен план. Pharand- Deschenes създава светлинните карти с помощта на данни, получени чрез сателити. Наблюдават се особени контрасти между различните части на света, като можем да отбележим особено светлинно замърсяване при по-развитите страни, така както и могат да бъдат забелязани районите с повредени енергийни изфраструктори или несъществуващи такива.

Пестенето на електричество и разумното му използване са особено важни, особено в свят, където ресурсите константно намаляват и цената, която околната среда плаща става все по-голяма. Въпреки всичко светлинната карта на планетата Земя е приказно красива, така че – насладете се на галерията от тринадесет уникални картини.

 

 

 

източник и фотографии: http://www.telegraph.co.uk/earth/earthpicturegalleries/9386592/Light-pollution-on-Earth-at-night-as-seen-from-space.html?frame=2271534