Законодателите от ЕС искат повече преговори за укрепване на предложения от САЩ пакт за трансфер на данни

0
238

В четвъртък законодателите от ЕС призоваха Европейската комисия да продължи преговорите за укрепване на предложения пакт за трансфер на данни със САЩ, като заявиха, че в споразумението все още има недостатъци.

Това може да доведе до допълнително забавяне на споразумението, което е от решаващо значение за хиляди компании.

В проекторешение от декември изпълнителният орган на ЕС заяви, че гаранциите на САЩ срещу американските разузнавателни дейности са достатъчно силни, за да отговорят на опасенията на ЕС относно неприкосновеността на данните.

Тези опасения накараха най-висшия съд на Европа да отмени два предишни договора за трансфер на данни, което засегна хиляди компании, които пренасят лични данни на европейци през Атлантическия океан за търговски цели, като например финансови услуги, човешки ресурси и електронна търговия.

„Това ново предложение съдържа значителни подобрения, но за съжаление все още не сме стигнали дотам“, заяви депутатът Хуан Фернандо Лопес Агилар, след като събранието гласува необвързваща резолюция срещу предложения пакт.

Той заяви, че все още липсват елементи относно независимостта на съдебната система, прозрачността, достъпа до правосъдие и средствата за правна защита.

„Ето защо призоваваме Комисията да продължи преговорите и да отговори по подходящ начин на тези опасения. Механизмът трябва действително да защитава данните на гражданите и предприятията в ЕС“, каза той.

Страните от ЕС все още трябва да приемат необвързващо становище, след което изпълнителната власт ще вземе окончателното си решение по пакта.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters