Fort McMurray, Канада- „най-разрушителният индустриален проект на Земята”

0
638

Някога недокоснато кътче неописуемо красива природа, дом на хилядин диви животни, днес гората около северното канадско градче Fort McMurray се е превърнала в черна пустош. В неистово преследване на 137 билиона барела петрол тучните поляни с главоломна скорост се превръщат в мрачен пейзаж от черни пясъци и глина. Еколозите са шокирани от махването с лека ръка на безскрупулното разрушаване на горите, където са живеели мечки гризли, лосове, бизони и елени. Обезлесяването е почти толкова бързо, като онова в амазонските гори.

Всичко това обаче се вижда най-добре от визоко.Ужасяваща е гледка на подобни на клечки за зъби купчинки, всъщност  представляващи посечени дървета. Самото извличане на петрол от черните пясъци никак не е лесна задача. Преминава се през множество сложни процеси. Изразходват се 4 барела вода за извличането на един едничък барел петрол. А находището се оказва твърде богато на ценния днес ресурс. Отново икономическите интереси натежават. Еколозите заявяват, че този проект трябва да бъде класифициран като ант на брутално унищожаване на природата, в пълен разрез с международното право. Струва ли си всичко това и на каква цена? Наричат проектът в градчето Fort McMurray още „престъпление срещу човечеството”.

източник и фотографии: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2219240/Tar-Sands-Canada-worlds-largest-oil-reserve-173billion-untouched-barrels.html

 

NO COMMENTS