Холандия предлага ‘договори за добро гражданство’ за имигрантите

0
807

Холандското правителство иска да наложи ‘договори за добро гражданство’ на всички чужденци,  който пребивават в страната, били те и граждани на ЕС. Предложението цели да влезе в сила преди премахването на рестрикциите за българските и румънските имигранти догодина.

В договорите ще има клаузи, изиксващи от имигрантите да проявяват добро поведение, да уважават холандските ценности, конституцията на страната, законовата уредба и други подобни.

Според Лодевик Асшер, холандският социалният министър, подобни законово обосовани договорни споразумения биха функционирали като ‘разбираеми и строги’ правила за социална интеграция. Пред медиите той споделя, че ако не се предприемат мерки, страната ще плати огромна цена, поради факта, че културната интеграция се разпада.

През последното десетилетие в Холандия се водят жестоки дебати относно имиграцията на мюсюлманско население, като се стигна дори до предложение за законови мерки, забраняващи фереджетата. В последните години фокусът на дебата е изместен към наплива на хора от източноевропейските членки на ЕС.

Подобни теми вълнуват и обществеността в Англия. Възможно е и тамошното правителство да прокара подобни мерки за контрол на имиграцията, ако предложението на хоаландското правителство бъде прието.

 

източник