Мосул се издига от пепелта след Ислямска държава

Иракският град Мосул се възстановява след военния конфликт, въпреки високото ниво на корупция в републиката и безсилието на държавните институции пред следвоенните предизвикателства.

0
262
Mосул след покушенията на Ислямска държава, източник: Клеър Томас, UNDP Ирак

 

Мосул, Ирак — Местният имам Имад Заки Мохамед е пеел призива за молитва в Голямата джамия Ал-Нури в Мосул, Ирак, докато Ислямска държава не взриви историческата  сграда и отличителното ѝ наклонено минаре през юни 2017 г.

Ислямска държава превзе град Мосул през 2014 г. Именно там, в Голямата джамия ал-Нури,  лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади провъзгласи ислямски халифат. Тогава Мохамед губи джамията и сина си. След Втората световна война това е най-тежкият конфликт за жителите на Мосул.

Почти десетилетие по-късно, гласът на Мохамед отново може да бъде чут, излъчващ се от джамията по време на призива за молитва.

“Градът се връща при нас сега, положението е по-добро. Всичко, което хората в Мосул искат сега, е по-добър живот“, съобщи той пред Al-Monitor.

Мохамед, подобно на други граждани на Мосул, избягва от града по време на конфликта.

От 2018 г. редица държави участват във възстановяването на Мосул и неговите известни паметници. Джамията Ал-Нури се възстановява по проекта на ЮНЕСКО „Съживяване на духа на Мосул“, който цели да вдъхне нов живот на един от най-старите градове в света.

Правителството на ОАЕ допринесе с 50,4 милиона долара за програмата, която генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле определи като „безпрецедентно сътрудничество за възстановяване на културното наследство в Ирак“.

 

Обновяване на „идентичността на Мосул“

Културният музей на Мосул, вторият по големина музей в Ирак след Националния музей в Багдад, също се реконструира, като се планира да отвори отново през 2026 г.

Наречен от граждани на Мосул  „идентичността на Мосул“, културният музей беше атакуван през 2014 г. и почти разрушен от Ислямска държава. Над 28 000 книги и редки ръкописи също бяха изгорени.

Културният музей в Мосул се възстановява по подобие на оригиналната си структура, която е проектирана от  иракския модернист архитект Мохамед Макия.

„Ислямска държава се опитваше да унищожи паметта на Ирак и на иракския народ“, съобщи директорът на културния музей Саид Гази Саадала пред Al-Monitor.

“Но хората в Мосул искат споменът за разрушението да остане. Те искат да не забравят случилото се. Те искат да си спомнят как възстановихме града.”

„Музеят разказва историята на Мосул и целия регион на Северен Ирак“, каза Ариан Томас, директор на отдела за древни близкоизточни антики в Лувъра. Тя каза пред Al-Monitor, че процесът не е бил лесен. По време на оценка през 2019 г. беше действаща бомба на покрива на музея.

„Предизвикателството беше да видим как и какво можем да спасим и възстановим от разрушеното“, каза Томас, отбелязвайки как иракчаните следва да бъдат обучени да възстановят сградата и нейните артефакти.

„Те бяха толкова мотивирани, а работата не е лесна. Как се справяте с милиони парчета, които са експлодирали, някои тежки, а други леки? В много отношения реконструкцията е чудо.“, добави тя.

Според Саадала и други специалисти все още има много ограбени и повредени артефакти, принадлежащи на музея, които тепърва ще бъдат намерени или върнати.

 

Реконструкцията носи нови икономически възможности

Според доклад на Програмата за развитие на ООН през 2019 г. реконструкцията на Мосул има потенциала да създаде около 80 000 преки работни места и 120 000 непреки работни места в течение на пет години. Това показва мащаба на възможностите за заетост, които могат да възникнат само от развитието на инфраструктурата в града.

 

Предизвикателствата остават

Активни мини и до днес остават в града.

„Рискуваме живота си, за да възстановим нашия град и да го видим отново жив“, съобщи Мосааб Джасем, мениджър на обекта от Иракския държавен съвет за антики, пред Al-Monitor.

“Работата е тежка, но резултатите са прекрасни.“, добави той.