Испанския педофил Даниел Галван Вина бе отново задържан

0
838

_69139728_69139727

Испанския педофил Даниел Галван Вина, който беше осъден на 30 години затвор през 2011 г. за изнасилването на 11 деца на възраст между 4 и 15 години, който по грешка бе помилван в Мароко, бе арестуван в испанския град Мурсия, съобщава вестник „Ел Мундо“.
Педофилът бе арестуван в същия ден, в който в Мароко той бе обявен за международно издирване.

Решението за ареста бе взето в телефонен разговор между министрите на правосъдието на Испания и Мароко. Кралят на Мароко Мохамед VI уволни директора на затворите, след като разследване установи, че неговата служба е виновна за освобождаването с кралско помилване на 65-годишния испански изнасилвач на деца.

„Разследването установи, че посочената администрация по невнимание е дала погрешна информация за криминалното досие на въпросния затворник, когато било поискано от кралския съд“, съобщи дворецът в комюнике.

Късно снощи кралят оттегли помилването, дадено миналата седмица на испанския педофил Даниел Галван Вина, който беше осъден на 30 години затвор през 2011 г. за изнасилването на 11 деца на възраст между 4 и 15 години.

Той нареди разследване на „достойното за съжаление освобождаване“ на Галван. „Разследването е насочено към установяването на виновните и пропуските, довели до това освобождаване“, се казва в днешното съобщение. Дворецът информира, че не е бил уведомен за „гнусното“ естество на престъпленията на Галван, когато е издал помилването, предизвикало гневни демонстрации в Мароко. Галван беше сред 48-те испански затворници, помилвани от краля миналия вторник в отговор на молба на испанския крал Хуан Карлос, който посети Мароко миналия месец.

Междувременно испанското министерство на вътрешните работи съобщи, че педофилът е бил арестуван в Югоизточна Испания. Той е бил задържан в Мурсия и трябва да бъде изправен пред мадридски съд, заяви говорител на министерството.

Случаят предизвика вълна от бурни прости пред парламента в мароканската столица Рабат в петък.

 

Източник