Министърът на енергетиката на Израел посети ОАЕ във връзка с реализирането на екологично споразумение

0
238
Източник: The Times of Israel

В понеделник Израел Кац, министърът на енергетиката на Израел, посети Обединените арабски емирства (ОАЕ), където се срещна с официални представители на Емирствата, Йордания и САЩ, за да постигне напредък по тристранното споразумение „Вода за енергия“ , подписано през 2022 г. Тази сделка, наречена „Проект Просперитет” (”Project Prosperity”), предвижда Йордания да изгради 600-мегаватова слънчева електроцентрала в Израел, а в замяна Израел да предостави на Йордания 200 милиона кубични метра вода.

Меморандумът за разбирателство беше направен през ноември миналата година на срещата КОП27 в град Шарм ел-Шейх в Египет. Идеята на споразумението е Израел да купува енергия, произведена от фотоволтаични системи в новото йорданско съоръжение, а на Йордания да бъде предоставена обезсолена вода от израелски обект, който ще бъде изграден по средиземноморското крайбрежие на страната.

Домакин на срещата вчера в Абу Даби беше министърът на технологиите и промишлеността на ОАЕ Султан Ахмед ал-Джабер. В изявление, публикувано от офиса на Кац след срещата, се съобщава, че страните са обсъдили желаните начини, по които да осигурят ежегодната продажба на 200 милиона кубични метра обезсолена морска вода за Йордания. Освен това ОАЕ, Йордания и САЩ са разисквали идеята за закупуването на електроенергия от соларен парк, който Обединените арабски емирства да изградят в Йордания. Разговорите се проведоха в контекста на подготовката за годишната конференция за климата КОП28, която ще се проведе в края на годината в Дубай.“

Проектът „Вода за енергия“ е стартиран през 2021 г. с цел стабилизиране на отношенията между Израел и Йордания. Меморандумът беше подписан по време на правителството на израелския министър-председател Нафтали Бенет, който постави като приоритет установяването на добри контакти с йорданците. Отношенията между двете държави обаче бяха обтегнати, след като министър Бенамин Нетаняху пое властта в Израел, тъй като между него и краля на Йордания Абдула често възникват неразбирателства.

Кац от своя страна инвестира в „Проект Просперитет“, като от встъпването си в длъжност настоява за ускоряване на изпълнението му. Израел Кац, който трябва да стане министър на външните работи от януари 2024 г. за период от две години, е първият израелски министър, който посещава Емирствата, откакто правителството на Нетаняху дойде на власт през декември.

 

Източници:  Al-Monitor, Reuters

Автор: Паола Смоличка