Над 90 жертви вследствие на горските пожари в Мауи

0
220
Източник: CNN

Спасителните екипи в Западен Мауи продължават да вървят из пепелта на някогашните домове и любими забележителности, унищожени от най-смъртоносния горски пожар в САЩ за повече от 100 години насам. До момента са потвърдени 96 смъртни случая, много хора са изчезнали, а екипите не спират да търсят останки в разрушените квартали.

Опустошението е това, което е останало след множеството едновременни горски пожари, които започнаха във вторник на хавайския остров Мауи. Бързото разпространение на пламъците принуди хиляди хора да напуснат домовете си. „Когато ветровете се усилиха – до 81 мили в час – пожарите се разпространиха бързо“, заяви губернаторът на Хавай Джош Грийн във видеообръщение. „Пожарът е изминавал по една миля на всяка минута.“

Местността Лахайна е най-тежко засегната: според Джош Грийн около 2200 постройки са унищожени или повредени от пожарите в западната част на Мауи, където се намира силно засегнатият исторически град Лахайна. Около 86 % от постройките са жилищни, допълва той. Към петък вечерта общо 1418 души се намират в приюти за спешна евакуация, съобщават от окръг Мауи.

Идентифицирането на всички жертви обаче няма да е лесно – от десетките намерени починали в района на опожаряването само двама души са разпознати в събота, според окръг Мауи. „Останките, които откриваме, са вследствие на пожар, който е разтопил метал. Трябва да направим бърза ДНК експертиза, за да установим самоличността на всички“, заяви в събота началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие. Той призова хората, които имат изчезнали членове на семейството, да се свържат с властите, за да се направи ДНК тест, който да помогне в процеса на идентифициране.

Много от хората все още са в неизвестност. Претърсването на руини продължава, но служителите не могат да определят точния брой на хората, изчезнали в опожарените райони. „Никой от нас все още не знае какъв е размерът на пожара.“, добавя Пелетие. Междувременно властите на Хаваите призоваха туристите да избягват да пътуват до Мауи, тъй като много хотели са готови да настанят евакуирани лица.

Въпреки нестихващите пламъци властите правят опит за равносметка на щетите. В събота Федералната агенция за управление на извънредни ситуации заяви, че е рано да се определи приблизителна сума в долари за загубите, които претърпя Мауи, но губернаторът оцени, че „щетите се доближават до 6 млрд. долара“.

Това е най-сериозното бедствие в САЩ за последните години, задминало пожара в Северна Калифорния през 2018 г., където загинаха 85 души. Спасителните екипи не спират да работят усърдно, за да намерят изчезналите, а жителите на острова отправят съболезнования към загиналите и се молят всичко това да приключи възможно най-скоро.

 

Източник: CNN

Автор: Паола Смоличка