Италия разреши на 89 души да слязат от спасителен кораб, след дни в морето

0
170
Източник Pixabay

Немски хуманитарен кораб акостира в Южна Италия и всички 89 бежанци на борда получиха разрешение да слязат на сушата.

Във вторник италианското правителство разреши на мигрантите и бежанците от единия от четирите спасителни кораба, които прекараха една седмица в морето, да слязат на сушата, заяви немската организация, която управлява кораба.

Корабът „Райз абъв“ акостира в Реджо Калабрия малко след зазоряване и всички 89 души, спасени в Средиземно море, слязоха на брега.

„Вече сме спокойни, че спасените хора са отново в безопасност на твърда земя“, заяви немската хуманитарна организация „Мишън Лайфлайн“, която управлява спасителния кораб. Организацията заклейми действията на правителството като „непочтена политическа игра“, отговорна за тяхното задържане в морето.

Избраното преди две седмици правителство на министър-председателя на Италия, Джорджа Мелони, бързо премина към налагане на репресии на миграцията по море, заявявайки на спасителните кораби в Средиземно море да отвеждат спасените хора в други държави.

След ясния знак от страна на правителството, че кампанията им срещу неправителствените групи оказва сериозен натиск, испанската спасителна организация „Салваменто маритимо хуманитарио“ ще отложи своята планирана морска спасителна операция, поради риска нейният кораб да бъде спрян от италианските власти.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини, лидерът на антимиграционната партия „Лига“, приветства развитието на събитията, туйтвайки: „Пълен напред. Италия няма да бъде съучастник в трафика на хора. Това изясни ли се на всички?“

Правителството на Мелони първоначално задържа и четирите кораба в морето, и въпреки че разреши на два да акостират в Сицилия през уикенда, допусна да слязат само уязвимите – преди всичко жени и деца, като остави другите 250 души на борда.

Капитаните на двата кораба, оперирани от немски и френски спасителни организации, са отказали да изпълнят заповедите да се върнат обратно в морето с останалите мигранти, и оспорват указа на правителството в съда.

Третият кораб, „Оушън викинг“, също ръководен от френска организация, остава край бреговете на Сицилия с 234 души на борда. Те са качени от Либия преди 17 дни и многократно са искали да бъдат допуснати до италианско пристанище.

„Райз абъв“ е доста по-малък кораб, в сравнение с останалите, и неговите пасажери са преминали през много трудности в бурното море, каза „Мишън Лайфлайн“.

Агенциите на ООН за миграцията и бежанците призоваха Италия в понеделник да пусне всички, блокирани в морето бежанци, на брега, и добавиха, че всички „засегнати държави“ трябва да поемат отговорност за новодошлите хора.

Според официални данни, броят на новодошлите мигранти в Италия през тази година се увеличава рязко, 88 000 са пристигнали през 2022г., а миналата година по същото време броят им е 55 000.

Повечето от тях идват от Египет и Тунис, и италианското правителство смята, че по-голямата част от емигрантите не бягат от война или дискриминация, а търсят по-добър живот в Европа.

15 процента от хората, които са влезли в Италия през тази година, са били спасени в операции на хуманитарните организации.

 

Източник: Al Jazeera

Превод: Лора Стойкова