Как Правителството в Аржентина ще спира огромната инфлация?

0
882

argentina-inflation-cpi

Аржентина замрази цената на бензина и дизеловото гориво на бензиностанциите в страната за шест месеца в опит да бъде спряна годишната инфлация, която надмина 25 %.

Горни граници на цените бяха определени в шест области, обхващащи цялата страна в резолюция на вътрешния министър на търговията Гийермо Морено, публикувани в Държавен вестник днес.

Ограниченията на цените на горивата следват споразумения със супермаркети за замразяване на цените поне до 1 юни като президентът Кристина Фернандес де Кирхнер се опитва да се пребори с растящите потребителски цени преди изборите за Парламент през октомври. Независимо изследване, показано от опозиционни депутати показва, че цените в страната са се покачили с 25 процента през годината, от 28 февруари т.г досега. В същото време по данни от Националната агенция по статистика на правителството за същия период е отчетена инфлация в размер на 10.8%.

„Тази мярка е абсолютно необходима. Трябва да приложим политика за определяне на цената на течните горива, за да се избегнем несъответствията в цената, плащана от потребителите,“ казва още Морено в резолюцията си.

YPF SA (YPFD), Royal Dutch Shell Plc (РДСП), Bridas Axion и Petroleo Brasileiro SA са най-големите рафинерии в Аржентина. Petrobras и Shell отказаха да коментират. В изявление на YPF се казва, че мерките няма да се отразят на бизнес плана им. От Axion все още не са дали коментар за мярката.

Повече за статията тук:

Снимка: