Повече от 74 000 граждани са напуснали Судан

0
1537

5167d1446

Aгенцията за бежанците на ООН съобщи в петък, че новите боеве в региона Дарфур в Судан са причина повече от 74 000 граждани през последните два месеца да напуснат страната и да избягат в югоизточен Чад. Само 50 000 граждани са напуснали държавата през изминалата седмица. Говорителят на ВКБООН заяви, че това е най – големият приток на хора от Судан към Чад от 2005г.  Сред тези 74 000 граждани има както лица от Судан, така и от Чад, които живеят като бежанци в конфликтната зона. По – голямата част от последните пристигащи са жени и деца.

Първата вълна от 24 000 бежанци е пристигнала от Дарфур през март. Бежанците са потърсили сигурност в град Тиси в Чад. Хората са пристигнали пеша, с магарета или с каруци. Те са изтощени, травмирани и видимо разстроени. Мнозина разказват, че роднините им са убити.

В Тиси новопристигналите живеят в много лоши условия. Те нямат вода, храна и спят под дърветата. Има голяма опасност за тях от болести, предавани по вода, защото пият вода от близка река.
Някои от новопристигналите са с огнестрелни рани. Няма здравен център или клиника за операции в тази област. Областта, в която пристигат, също така е много отдалечена и трудна за достъп.

Най – голямата нужда остава намирането на убежище, чиста питейна вода,  храна и медицина. Местните власти са предоставили 100 тона храна, които ВКБООН е транспортирал в Тиси.

Междувременно ВКБООН е загрижен, че броят на бежанците ще се увеличи, тъй като сблъсъците по границата продължават.

Източник

Източник на снимка