ВКБООН се страхува за сигурността на завръщащи се сирийски бежанци

0
929

5167d5466

Агенцията за бежанците съобщи в петък, че нарастващ брой сирисйки бежанци избират да се завърнат в Сирия от Йордания от началото на април въпреки продължаващия конфликт. Около 300 души на ден се завръщат в села, близки до границата. Средно 2000 души на ден обаче продължават да пресичат границата в обратна посока – от Сирия към Йордания.

Причините за завръщане на бежанците в родината им са различни, включително подобряването на сигурността в някои погранични села, запазването на собствеността им, събирането с членове на семейства в Сирия или за да се отведат уязвими членове на семействата в Йордания.

Въпреки, че броят на завръщащите се бежанци е много малък, от Агенцията за бежанците на ООН остават загрижени, че те се завръщат в области, където има недостиг на храна, липса на гориво и електричество и ограничени услуги. Основни продукти, като например хлябът, имат доста кратки доставки. Ситуацията на сигурност също така е критична.

 Междувременно, ВКБООН наблюдава 3900 завърнали се бежанци от Ирак през миналата година, главно от един бежански лагер там. Районът, в който се завръщат в Сирия, остава опасен. Главните причини за завръщането на бежанците, посочени от тях,  са липсата на свобода на движение в лагера, ограничените възможности за прехрана и окуражаващите данни за сигурността.

 В Турция повече от 97 000 сирийци са се завърнали в Сирия от март 2011г. ВКБООН е провела интервюта с повече от 24 000 от тях. Почти половината  разказват, че се завръщат в Сирия временно, за да проверят домовете си или да посетят погребения. Някои разказват, че се завръщат заради данни за подобряване на ситуацията на сигурност.

Източник
Източник на снимка

SHARE
Previous articleПовече от 74 000 граждани са напуснали Судан
Next articleМаргарет Тачър умира на 87 години
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS