ВКБООН се страхува за сигурността на завръщащи се сирийски бежанци

0
1121

5167d5466

Агенцията за бежанците съобщи в петък, че нарастващ брой сирисйки бежанци избират да се завърнат в Сирия от Йордания от началото на април въпреки продължаващия конфликт. Около 300 души на ден се завръщат в села, близки до границата. Средно 2000 души на ден обаче продължават да пресичат границата в обратна посока – от Сирия към Йордания.

Причините за завръщане на бежанците в родината им са различни, включително подобряването на сигурността в някои погранични села, запазването на собствеността им, събирането с членове на семейства в Сирия или за да се отведат уязвими членове на семействата в Йордания.

Въпреки, че броят на завръщащите се бежанци е много малък, от Агенцията за бежанците на ООН остават загрижени, че те се завръщат в области, където има недостиг на храна, липса на гориво и електричество и ограничени услуги. Основни продукти, като например хлябът, имат доста кратки доставки. Ситуацията на сигурност също така е критична.

 Междувременно, ВКБООН наблюдава 3900 завърнали се бежанци от Ирак през миналата година, главно от един бежански лагер там. Районът, в който се завръщат в Сирия, остава опасен. Главните причини за завръщането на бежанците, посочени от тях,  са липсата на свобода на движение в лагера, ограничените възможности за прехрана и окуражаващите данни за сигурността.

 В Турция повече от 97 000 сирийци са се завърнали в Сирия от март 2011г. ВКБООН е провела интервюта с повече от 24 000 от тях. Почти половината  разказват, че се завръщат в Сирия временно, за да проверят домовете си или да посетят погребения. Някои разказват, че се завръщат заради данни за подобряване на ситуацията на сигурност.

Източник
Източник на снимка