Маргарет Тачър умира на 87 години

0
1071

Бившият британски министър-председател Маргарет Тачър почина на 8 април на 87 години след сърдечен удар. Баронеса Тачър е първата жена министър-председател и е била на власт от 1979 до 1990. През 2002 тя получава няколко инфаркта и била посъветвана от докторите да не се заема с публично говорене.

Според сегашният министър-председател Дейвид Камерън страната е загубила голям лидер, голям министър-председател и голям британец. Говорител на Бъкингамският Дворец разкрива, че Кралицата е била разстроена от новината за смъртта на Баронеса Тачър и, че възнамерява да изпрати лично съобщение със съболезнованията си на семейството.

Маргарет Тачър е известна с военната си победа във Фолклендската Война през 1982 и с подобряването на конкурентноспособността на британската икономика. По нейно време са били приватизирани много публични индустрии, била е приета спорната ‘алиниея 28’, забраняваща промотирането на хомосексуализма в училищата, и е била овладяна стачката на миньорите, продължила цяла година.

 

източник