Китай спира преговорите за климата със САЩ

0
192

 

Китай обяви прекратяването на преговорите със САЩ за климата на фона на предстоящата конференция на ООН COP 27 тази есен в Египет.

Решението на Пекин беше обявено по държавната телевизия заедно с други мерки в сферата на сигурността, включително отмяна на диалога между министерствата на отбраната на САЩ и Китай, което може да увеличи рисковете за или при опасна ескалация на напрежението между двете страни в Тайванския пролив.

Причината за китайския отговор е посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, което страната тълкува като нарушаване на суверенитета на Китай над Тайван.

В Глазгоу, на конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), миналия ноември двете държави най-накрая постигнаха споразумение за намаляване на емисиите на метан след години на спорове по въпроса. Тогава неочаквано беше изготвен план за съвместна работа, за да се ускори „преходът към чисти и нисковъглеродни технологии“.


САЩ и Китай са най-големите индустриални производители в света, на които се падат 40% от глобалните емисии на парникови газове. Прекратяването на климатичния диалог между тях представлява сериозна заплаха за обединяването на усилията на всички страни в борбата срещу глобалното затопляне.

Все още не е ясно в какво ще се изрази прекратяването на диалога за климата, както и не е ясна дълбочината на разрива в отношенията между двете глобални сили.

 

Превод: Петрослава Братанова

Източник: POLITICO