Казахстан започва преговори за износ на петрол през Азербайджан

0
338
Oil gas processing plant with pipe line valves

Казахстан се очаква да започне да продава петрол по най-големия петролопровод на Азербайджан от септември, съобщиха три източника, запознати с въпроса. Държавата търси алтернативи на маршрута, който Русия заплаши да затвори, тъй като проверка от страна на властите установиха, че документацията за действия при извънредни обстоятелства с нефтени разливи е непълна.

Казахстанската държавната нефтена компания КазМунайГаз води предварителни преговори с Държавната петролна компания на Азербайджан за продажбата на 1,5 милиона тона петрол годишно.

Износът на казахстански петрол представлява повече от 1% от световните доставки или около 1,4 милиона барела на ден. В продължение на 20 години петролът се доставя от Каспийския газов консорциум до руското пристанище Новоросийск.

През юли руски съд заплаши да затвори КГК, което накара правителството на Казахстан и големите чуждестранни производители да сключат договори за други доставки.

Окончателният договор трябва да бъде подписан в края на август, като доставките през тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан ще започнат месец по-късно.

Други 3,5 милиона тона годишно казахстански петрол може да започнат да текат през 2023 г. през друг азерски тръбопровод до грузинското черноморско пристанище Супса.

Въпреки това, новият маршрут означава, че Казахстан ще трябва да разчита на флотилия от малки танкери, за да пренася своя петрол през Каспийско море до Баку от пристанището си в Актау, което има ограничен свободен капацитет.

Нито една от алтернативите не е толкова практична, колкото газопровода КГК, така че избирането на различен маршрут повишава риска от допълнителна нестабилност на енергийните пазари.

Превод: Петрослава Братанова

Източник: Reuters