Китайският флот е заплашил американски самолет в Южнокитайско море

0
1955

South-China-Sea-hydrographic-boundaries

В района на Южнокитайско море, където Китай води териториални спорове със съседните си държави за острови и рифове, е станал „словесен“ инцидент между Китай и САЩ. Китайският флот е наредил осем пъти на американски наблюдателен самолет да напусне спорната зона, съобщава CNN. Пилотът на самолета е отказал да изпълни нарежданията, твърдейки, че се намира в международно въздушно пространство.

На борда на летателния апарат се е намирал и екип на CNN, който да свидетелства за действията както на американската армия, така и на китайския флот. Китайското външно министерство твърди на свой ред, че Китай има „неоспорим суверенитет“ над островите. Говорителят на МВнР на Китай Хонг Ли оправдава правото на страната да упражнява контрол над спорните територии с необходимостта да се пази националната сигурност и да се избягват конфликти по море в региона. Другите държави трябва да уважават нейната позиция, за да не се усложнява ситуацията, твърди още Ли.

Китай завзема територия под формата на острови и рифове и дори строи изкуствени островчета, за да укрепва позициите си в Южнокитайско море, докато САЩ засилва присъствието си в региона чрез самолети. Предполага се, че страната членка на НАТО ще използва и военни кораби за тази цел.

„Това е китайският флот. Моля напуснете незабавно, за да не се получат неразбирателства!“ – гласят записаните от CNN и отправени на английски език предупреждения.

Америка не признава териториалните претенции на Китай, позовавайки се на тяхната отдалеченост от сухоземните и граници. В района се предполага наличие на природни ресурси, а и през Южнокитайско море минават важни водни пътища. Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Тайван са другите страни, изявяващи претенции над островите и коралните рифове, влизащи в състава на архипелага Спартли.

„Всички страни в спора са много въздържани и заемат отбранителни позиции – никой не се държи офанзивно. Конфликтът е по-скоро символичен.“ – заяви заместник-председателят на Шанхайския институт за стратегия и защита Жао Чу пред DPA.

Според данни на американския Институт за външнополитически изследвания за две години Китай е завзел 800 хектара земя. Американските експерти смятат, че там се строят пристанища, комуникационни и наблюдателни съоръжения, както и поне една самолетна писта. Говорителят на китайското външно министерство призна от своя страна за построени системи за морски изследвания, риболов, наблюдение на времето и защита от катастрофи.

Китай и САЩ попадат в още по-сериозен конфликт в Южнокитайско море през 2001 г., когато при стълкновение американски пилот сваля китайски самолет и каца аварийно на остров Хайнан. 24-членният екипаж на американския самолет е бил задържан на острова в продължение на 11 дни, след което е освободен. Пилотът на китайския самолет се счита за изчезнал, но най-вероятно е загинал вследствие на инцидента.

 

Източници: SueddeutscheБГНЕС

Изготвил: Даниел Янев