Кристиан Аманпур бе избрана за Посланик на добра воля към ЮНЕСКО

0
1232

rsz_04-29-unesco-amanpour

Снимка: UNESCO

Агенцията на ООН с мандат да насърчава и защитава свободата на словото по света избра известният журналист и главен международен кореспондент  на CNN, Кристиан Аманпур, като Посланик на добра воля по въпросите за свободата на изразяване и безопасността на журналистите.

Кристиан Аманпур получи своето призвание, по време на церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова приветства Аманпур за „усилията й за насърчаване на свободни, независими и плуралистични медии, имащи право да работят без заплаха от насилие, като чрез действията си допринася за мира, устойчивото развитие, елиминирането на бедността и правата на човека“.

„В най-трудните ситуации, призовавайки най-взискателните събеседници“, заяви Генералният директор, „честността и смелостта са винаги водещи, с убеждението, че свободата на изразяване, свободата на медиите, са от съществено значение за по-силни общества, за по-солидни демокрации, за мира и помирението, както и за устойчивото развитие – ние трябва да защитаваме тези принципи повече от всякога днес, по време, когато те са изправени пред предизвикателства по целия свят“.

В своята реч, Кристиан Аманпур подчерта важната роля на журналистите като „стълбове на реформи, свобода и демокрация“, чиято задача е да „укрепват гражданското общество“.

„Ние сме тук, за да направим света едно по-добро място“, каза тя. Аманпур също направи пламенна молба за освобождаване на всички лишени от свобода журналисти, където и да са те, и осъди нарастващия брой нападения и убийства на медийни професионалисти.

Кристиан Аманпур спечели всички големи награди за телевизионна журналистика, включително 11 Награди „Еми“, четири Награди „Пийбоди“, две Награди „Джордж Полк“, три Награди „дюПонт-Колумбия“ и наградата за Изключителната проява на смелост в журналистиката.

Кристиан Аманпур също така е получила девет почетни степени, обявена е за командор на Ордена на Британската империя (CBE). Тя е член на борда на директорите на Комитета за защита на журналистите, един от партньорите на ЮНЕСКО, в работата за свободата на изразяване и безопасността на журналистите.

Посланиците на добра воля на ЮНЕСКО са група от личности, които използват своя талант и състоянието си, за да „хвърлят светлина“ върху работата на Организацията в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова