Кубинците с желание да се възползват от по-свободните правила за пътуване в чужбина

0
818

cuba-main_travel

От понеделник, кубинците вече няма да се нуждаят от разрешение за излизане и писмо за покана от някой в ​​друга държава, за да пътуват в чужбина. Малко след като Фидел Кастро дойде на власт през 1959 г., бяха въведени строги туристически закони, за да се спре масовото изселване от Куба.

Сега за кубинците ще се изисква само паспорт, за да пътуват в чужбина и освен това ще може да остават в чужбина в продължение на две години – повече от два пъти по-дълго от предишното ограничение – без да загубят имущество или способността си да се върнат на острова.

Лекари и други специалисти, които са елита на кубинското общество също ще бъдат в състояние да се възползват от свободното пътуване. Също така за първи път, кубинците ще могат да пътуват в чужбина и със своите малки деца.

Официалните лица от правителството все пак заявиха, че военни, които биха могли да разкрият държавни тайни и спортни звезди, които биха могли да изкарват многократно повече пари в чужбина, в сравнение с техните заплати в Куба, все още ще са изправени пред някои ограничения.

Не е ясно обаче, дали членове на дисидентски организации, отдавна възпрепятствани от получаване на отличия и награди в чужбина, също ще бъдат в състояние да се движат с по-голяма свобода.

 Източник:

 Фото: