Лего прекрати партньорството си с Шел

0
1966

Greenpeace Lego Shell

Снимка: Greenpeace

Лего няма да поднови своя договор с Шел, след натиска от страна на Грийнпийс, да сложат край на партньорството, което датира още от 60-те години на миналия век.

Екологичната организация, която дълго време протестираше срещу плановете на петролния гигант за сондиране в Арктика, се прицели в най-големия производител на играчки на света с видео в YouTube. Клипът, прехвърлил шест милиона преглеждания, показва Арктика в друга светлина – чиста и неопетнена, направена от 120 кг кубчета Лего, която бива покрита от петрол.

[youtube qhbliUq0_r4]

Дълго време от Лего се съпротивляваха на Грийнпийс, но миналата седмица отстъпиха. Йорген Ваиг Кнудсторп, изпълнителният директор на Лего, заяви, че настоящото споразумение с Шел ще бъде спазено, тъй като то започна едва през 2011 г. Но „понастоящем няма да бъде подновявано, когато то изтече“.

Към момента, комплектите на Лего се разпространяват в бензиностанции на Шел в 26 страни – сделка, която бива оценена на 68 милиона британски лири. По-рано от Лего твърдяха, че отношенията им с Шел имат позитивен ефект върху света, като вдъхновява децата с играчките си.

Джон Саувен, изпълнителен директор на Грийнпийс – Великобритания, заяви, че отговорът на широката общност за кампанията им, е от изключително значение. Той добави, че се надява ходът на Лего да подтикне и други организации, които работят с Шел, като Научния музей в Лондон, където Шел спонсорират изложба, посветена на климатичните промени, да се замислят над партньорствата си.

Кнудстроп, изпълнителен директор на Лего Груп, заяви в изявление, миналия четвъртък: „Кампанията на Грийнпийс използва марката Лего, за да се прицели в Шел. Както сме казвали и преди, твърдо вярваме, че Грийнпийс трябва да говорят директно с Шел. Марката Лего, както и всеки, който се наслаждава на творческата игра, никога не трябваше да стават част от този спор между Грийнпийс и Шел.“

Говорител на Шел заяви, че компанията се радва на успешни и продуктивни отношения с Лего. А за кампанията на Грийнпийс: „Уважаваме правото на всяко лице и организация да се включва в свободен и откровен обмен на мнения за нарастващата нужда на целия свят от енергийни ресурси. Признавайки правото на отделната личност да отстоява мнението си, молим само това да бъде правено по начин, който е законен и не излага ничия безопасност на риск.“

През януари Шел отложиха плановете си за сондиране за петрол в Арктика, това лято, като се позоваха на бедните пазарни условия и вътрешните откази. Но през август компанията представи на американските власти нов план за крайбрежни сондажи.

От датската компания твърдят, че се гордеят със своите зелени пълномощия, от енергийна ефективност до употреба на възобновяема енергия. От Шел твърдят, че продължават да търсят алтернативи на суровия петрол.

 

Източник: The Guardian

Изготвил: Светослава Димитрова