Замърсяването на въздуха в Китай – 20 пъти над нормата

0
1193
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тежък смог обви райони от северната част на Китай, като замърсяването на въздуха там вече е 20 пъти над безопасните нива. Видимостта спадна драстично,а малките частици замърсители, известни като РМ 2.5, които достигат до белите дробове, достигнаха 500 микрограма на кубичен метър. Максималното ниво на РМ 2.5, посочено от Световната здравна организация, е 25.

В столицата сградите са били замаскирани от гъстата мъгла, с нива на РМ 2.5 от 300 микрограма на кубичен метър, което и причина властите да обявят код „оранжев“. От години Китай е жертва на сериозно замърсяване на въздуха, причинено от широката употреба на въглища, които генерират електричество за захранване на процъфтяващата икономика и повече автомобили на пътя.

Все пак публичното недоволство от състояние на околната среда расте, което накара правителството да обяви „война на замърсяването“ и да обещае, че ще намали използването на въглища в някои области. Въпреки увеличаване лошото качество на въздуха, длъжностни лица продължават да се фокусират върху икономическия растеж. Практиката на небрежно изпълнение на изискванията за околната среда, добива все по-широка популярност.

В знак на протест, Грийнпийс-Източна Азия представиха своето послание „Синьо небе Сега!“ и го прожектираха върху фасадата на кулата Друм.

 

Замърсяването, което засегна и области на стотици километри от Пекин, е резултат от факта, че градът е домакин на колоездачен турнир.

Държавни лидери от САЩ, Русия и Азия ще се срещнат в китайската столица, следващия месец. От местните власти заявиха, че по време на срещата на икономически лидери ще бъдат въведени по-строги ограничения за превозните средства, а замърсяващите съоръжения в съседни области, ще бъдат изключени.

 

Източник: The Guardian

Изготвил: Светослава Димитрова