Мексико на път да избере първата си жена президент

0
153
Mexico City Mayor Claudia Sheinbaum greets supporters after attending a supervision of the Canal Nacional rehabilitation project, in the Iztapalapa neighborhood in Mexico City, Mexico July 21, 2022. REUTERS/Henry Romero

Проправянето на пътя за първата жена лидер на страната, може да се окаже най-историческото наследство на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Клаудия Шейнбаум, 60-годишна физичка, дългогодишна съюзничка на Лопес Обрадор, която управлява като кмет на Мексико сити, се очертава като предварителен лидер за кандидат на неговата партия на изборите, които са насрочени за 2024 г.

Последните проучвания показват, че гласоподавателите предпочитат Шейнбаум пред външният министър Ебрард-нейният най-известен съперник. Петима висши помощници на президента подчертават, че това, което иска Лопес Обрадор, ще бъде от решаващо значение при определянето на кандидата. Въпреки че той публично отрича това и не е заявил предпочитанията си към Шейнбаум, тя е виждана като негов фаворит въз основа на контактите им, казаното от него и оценката им за политическото развитие.  Ако Лопес Обрадор предаде властта на Шейнбаум, това ще помогне да се заглушат критиките му към феминистите и най-вероятно тя да затвърди в историята визията му за превръщането на държавата в основен двигател на социалната промяна, казват официални лица.

Шейнбаум се представя като кандидат за приемственост, пазител и защитник на идеологията на президента, като същевременно намеква, че би могла да работи по-добре с инвеститорите в област, смятана за ключова за развитието на Мексико: зелените технологии. Тя изтъква, че е направила града по-безопасен за жените и е осигурила безплатни детски градини за децата, иска да отиде по-далеч, представяйки кандидатурата си като историческа за жените в Мексико и извън него.

“Жена начело на страната ще открие нови хоризонти и ще разгърне потенциала на други жени. Тя би разрушила монопола на мъжете в обществения живот“, изразява се по въпроса Лорена Вилависенсио-бивш депутат от МОРЕНА.

“Бързият напредък на жените в мексиканската политика е в полза на Шейнбаум, казва Клара Бругада, кмет на Истапалапа-най-населеният квартал на Мексико Сити. „Това е времето на жените“, заключва тя.

Превод: Габриела Никова

Източник:https://www.reuters.com/