Моди иска да помогне на развитието на Индия

На 75-ата годишнина от независимостта на Индия от Британската империя, министър-председателят Нарендра Моди обяви плановете си да превърне страната в напълно развита икономика през следващите 25 години. “Става въпрос и за това да се гордеем с културното наследство и да се отдалечим от робството”, каза 71-годишният мъж в реч в столицата Ню Делхи в понеделник.

0
384

Моди, който носеше тюрбан в цветовете на индийското знаме – бяло, оранжево и зелено, призова младите да посветят следващите 25 години от живота си на развитието на страната. В речта си от укрепленията на историческия Червен форт в Делхи Моди призова всички индийци да се отърват от „колониализма в умовете и навиците“. „Независима Индия е отговорност на всеки гражданин, правителство и всеки сегмент от обществото“, каза той.

„Стотици години колониализъм стесниха чувствата ни и изкривиха мислите ни“, каза индийският премиер в речта си от час и половина. Той призова гражданите да се „освободят“ от всичко, което е свързано с колониализма.

След около 200 години колониална окупация и експлоатация, Великобритания дава на Индия независимост на 15 август 1947 г. В същото време Британска Индия беше разделена на две части: Индия с преобладаващо хиндуистко население и Пакистан с преобладаващо мюсюлманско население.

Насилствени ексцесии в района на Кашмир

Последствията бяха сериозни: повече от десет милиона души от двете страни на новата граница трябваше да избягат, бяха презаселени или прогонени; имаше жестоки ексцесии, при които бяха убити най-малко един милион души. Разделението на региона на Кашмир между Индия и Пакистан беше основната причина за две от трите войни между двете ядрени сили и за множество конфликти.

Откакто Индия получи независимост, нейното население е нараснало от около 340 милиона до 1,4 милиарда днес. Очаква се Индия да изпревари Китай като най-населената нация в света през това десетилетие.

Икономиката на Индия е една от най-големите и най-бързо развиващите се в света. В същото време милиони хора продължават да живеят в бедност и правителството на Моди се бори да създаде достатъчно работни места за бързо нарастващото население.

Днес, жените все още са маргинализирани и индуистката кастова система все още се прилага в големи части на страната с йерархия, която е почти непреодолима за по-ниските класи. Освен това реките и градовете в Индия страдат от огромни екологични проблеми.

Бащите-основатели на независима Индия искаха всички граждани да могат да практикуват своята вяра свободно, като в същото време гарантират ясно разделение между държавата и религията. Много от около 200-те милиона мюсюлмани в страната се страхуват, че тези принципи се подкопават все повече от хиндуистката националистическа Индийската народна партия на Моди, чиито поддръжници често се застъпват за превъзходството на хиндуизма.