Турски войски и кюрдски бойци си разменят тежки обстрели в сирийския Кобане

Турски войски и подкрепяни от САЩ кюрдски бойци си размениха тежък обстрел във вторник в северния сирийски граничен град Кобане, оставяйки един гражданин убит, Новите сблъсаци показват, че конфликтът между воюващите страни отново е на път да ескалира.

0
211

Според жителите и местна администрация артилерийският огън удари града през нощта и се засили през целия ден. В онлайн изявление администрацията съобщи, че най-малко едно дете е загинало поради обстрела, а други жители са ранени.

Анкара вижда полуавтономната админстрация – оглавявана от кюрдски фракции и управляваща части от Северна и Източна Сирия – като заплаха за националната сигурност на нейната граница.

Турският президент Тайип Ердоган обеща ново нахлуване за създаване на 30-километрова безопасна зона в Северна Сирия, поглъщайки Кобане и други градове, държани от Сирийските демократични сили.

През последните години положението в Кобане е относително спокойно, откакто през 2015 г. подкрепяните от САЩ кюрдски бойци изтласкаха бойците на Ислямска държава от града.

Но както в много гранични градове, така и в Кобане напоследък обстрелите и атаките с дронове се засилват. Най-малко трима кюрдски командири бяха убити миналия месец, за което Сирийските демократични сили обвиниха Анкара.

Дилвин, магазинерка и омъжена майка на едно дете, разказва, че в Кобане са избухнали сцени на хаос, когато обстрелът се е засилил във вторник.

„Хората започнаха да тичат навсякъде, коли навсякъде, хората питаха за приятелите и семейството си. Тогава звуците започнаха да се натрупват, звуците бяха навсякъде“, каза тя пред Ройтерс по телефона от Кобане.

„Имаше толкова много писъци. Толкова много страх. Сега всички са затворени вкъщи“, каза Дилвин, която предпочете да се идентифицира само с малко име от съображения за сигурност.