150 арестувани във втората нощ на протестите във Франция, след като 17-годишен младеж беше застрелян от полицията

0
251
Protesters burn garbage bins and block a street during a protest in Paris on June 29. Fiachra GIBBONS/AFP/Getty Images

Полицейски участъци, кметства и училища бяха опожарени във Франция в сряда, втората нощ на протести след фаталната полицейска стрелба по тийнейджър, заснета на видео.

Размириците в сряда доведоха до арестуване на 150 души.

Това последва хаотична нощ във вторник, по време на която 24 полицаи бяха ранени и 40 коли бяха изгорени в няколко предградия на Париж, твърдят френските власти, което ги накара да разположат 2000 допълнителни полицаи в очакване на втора нощ на демонстрации.

Правителствени служители побързаха да осъдят разрушителните вълнения в сряда. Президентът Еманюел Макрон каза, че насилието е „неоправдано“ – същата дума използва, за да опише убийството на младото момче на име Наел.

Насилствените сцени, които се разиграха две поредни нощи, породиха опасения, че смъртта на Наел може да доведе до ниво на безредици, невиждани от 2005 г., когато смъртта на две тийнейджъри, укриващи се от полицията, предизвикаха три седмици безредици и накараха правителството да обяви извънредно положение.

Видеото предизвика шок и гняв в цяла Франция, особено сред цветнокожите мъже и жени, които смятат, че са били дискриминирани от полицията. Проучване от 2017 г. на Rights Defenders, независима организация за защита на правата на човека във Франция, установи, че младите мъже, възприемани като чернокожи или араби, са 20 пъти по-склонни да бъдат спрени от полицията, отколкото техните връстници.

Много от тези хора просто са „уморени“, каза журналистката и активистка за расово равенство Рокая Диало пред CNN.

„Хората знаят и са говорили за полицейска бруталност, но не са били чути“, каза тя.

Protesters in Nanterre, west of Paris, on June 28. Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Getty Images

Властите изглежда се готвят за трета нощ на насилие.

Дарманин каза, че 40 000 служители ще бъдат мобилизирани в четвъртък вечерта – включително 5 000 в Париж – за потушаване на по-нататъшни безредици.

Всички правителствени министри бяха помолени да отложат неспешните пътувания и да останат в Париж поради протестите, каза правителствен източник пред CNN в четвъртък. Източникът говори при условие за анонимност, цитирайки френските професионални норми.

Видео от стрелбата в парижкото предградие Нантер се появи в социалните мрежи малко след инцидента във вторник сутринта.

Клипът показва двама полицаи, застанали от страната на шофьора на жълт Mercedes AMG, един близо до вратата, а друг близо до предния ляв калник. Докато колата се опитва да потегли, един полицай е видян да стреля с пистолета си.

Куршумът, който уцели Наел, прониза ръката и гърдите му. След като избягал от местопроизшествието, колата се блъснала в неподвижен обект на близкия площад. По-късно 17-годишната жертва беше обявена за мъртва, а полицаят, който го е застрелял, беше задържан. По време на инцидента тийнейджърът е бил в колата с още двама. Единият пътник в автомобила е задържан и по-късно освободен, докато другият, за който се смята, че е избягал от местопроизшествието, е в неизвестност, казаха властите.

Местният прокурор на Нантер, Паскал Праче, каза в четвъртък, че полицаите са свидетелствали и двамата са извадили оръжията си и са ги насочили към шофьора, за да го разубедят да рестартира двигателя. Полицаят, който стрелял с оръжието си, казал, според прокурора, че се страхувал момчето да не прегази някого с колата. Въпреки това, се смята, че полицаят, обвинен в стрелбата и убийството на Наел, може да е действал незаконно. Оттогава полицаят е задържан временно за умишлено убийство.

Праче каза, че Наел е бил известен на властите за предишно „нарушение на правилата“, но не е ясно за какъв закон или заповеди се отнася това. Очакваше се тийнейджърът да се яви пред съд за непълнолетни през септември.

Макрон и други правителствени служители, включително премиерът Елизабет Борн, призоваха за търпение, за да се позволи на системата на наказателното правосъдие да върви по своя курс.

„Нуждаем се от спокойствие, за да може правосъдието да си свърши работата“, каза Макрон в сряда. „Не можем да позволим ситуацията да се влоши.“

Събирането на обществена подкрепа и добра воля обаче вероятно ще бъде трудно за правителството на Макрон, като се има предвид колко политически капитал изразходва през първата половина на 2023 г., за да прокара непопулярни пенсионни реформи, които предизвикаха месеци на предимно мирни масови протести.

Превод: Жанет Генова