Напрежение между Англия и ЕС

0
910

В свое изявление Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Англия, спомена, че Великобритания би трябвало да обмисли да напусне Европейският Съд по Правата на Човека (ЕСПЧ) с цел запазване на британския суверенитет и осигуряване на по-добра национална сигурност.

Миналата година съдът предизвика дебати във Великобритания с блокирането на депортирането ислямисткия проповедник Абу Катада в Йордания, поради опасения, че там би могъл да бъде измъчван с цел извличане на определени показания. Преди този случай ЕСПЧ отсъди, че затворниците в острова трябва да имат право на глас в избори, което също не беше прието от британското правителство и общественост.

Според Мей подобни действия от страна на съда, базиран в Страсбург, ограничават възможностите на правителството за ефективно защитаване на националните интереси. Това изявление беше направено след като Дейвид Камерън даде обещание да прекрати кооперацията на Англия със структурите за борба с престъпността на европейско ниво – действие, част от по-общото намерение за разграничаване от решенията на континентална Европа.

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Янгланд изрази опасение, че, ако Англия напусне ЕСПЧ и други страни може да я последват. Това би било началото на подриването на цялата система от конвенции в Европа.

 

източник