Затварят училища в САЩ

0
1015

 

RRXZOMBIES16

 

ВИДЕО! Стачни действия на учителите заради закриването на училища в Чикаго и Филаделфия

 

Данните за пазара на труда в САЩ напоследък са окуражаващи за частния сектор и националното ниво на безработица спадна до 7.7%, най-ниската ставка през последните четири години, но нещата не вървят добре в публичния сектор, където много правителствени постове са изложени на риск и най-вече постовете в училищата.

От юли 2008 г., в разгара на икономическата криза, около 361 000 работни места са били закрити в държавните училища, според Бюрото за трудова статистика, а само през първите два месеца на тази година има загуба на още 4 500, в сравнение с 412,000 работни места, създадени в частния сектор.

Парите, които държавата харчи за образование спаднаха до 19,8% през миналата фискална година. Техният  размер никога не бе падал под 20%.

По отношение на федералното финансиране, което представлява 10 на сто от бюджета на държавното училище, ситуацията не е по-добра. Президент Барак Обама предупреди, че съкращения на бюджетни разходи от 85 милиарда долара през този месец ще доведе до още съкращения в сферата на образованието.

Белият дом смята, че федералните бюджетни съкращения застрашават работните места на 10 000 учители и помощен персонал. През миналата седмица образователните власти във Филаделфия одобриха затварянето на 23 училища през тази година, за да се спестят малко над 24 милиона долара, а в Чикаго се преценява дали да се пристъпи към затварянето на цели 80 школа, със същата цел. Стачките в Илинойс продължават.

Протестите в Чикаго

Източник:

Фото: