НАСА изстреля ракета със сателит, с който да следи климатичните промени от Космоса

0
1164

nasaLogo-570x450

Безпилотна Делта 2 ракета излетя от Калифорния, на 31.01., носеща сателит на НАСА, за да бъде измерено количеството влага в почвите на Земята. Тази информация ще помогне за проследяване на глобалните климатични промени.

39-метровата ракета бе изстреляна в 14:22 ч. средно гринуичко време, от военновъздушната база във Ванденберг, разположена на централното крайбрежие в Калифорния. От НАСА излъчиха на живо изстрелването. Сателитът на НАСА, SMAP, разположен на върха на ракетата, с тегло 950 кг, ще прекара най-малко три години в измерване на влагата в повърхностния четирисантиметров слой на почвата.

Изстрелването бе забавено с два дни, поради силни ветрове, както и поради малки ремонти по изолацията на ракетата.

Като цяло, влажността на почвата е около 1% от общия воден резервоар на планетата, като 97% са в океаните, а останалите са в ледените повърхности. В момента учените разчитат до голяма степен на компютърни модели, за да отчитат влажността на почвата. Днес, SMAP вече е разположен на 685 км над Земята и разполага с инструменти за реални измервания на влажността в почвата, навсякъде по Земята, като актуализира измерванията на всеки два-три дни.

Мисията струва на НАСА около 916 милиона долара, което включва цялостната операция, заедно с тригодишната подготовка за изстрелването.

[youtube 0u–QSWS96Q]

Източник: Reuters

Изготвил: Светослава Димитрова