Ню Йорк се задушава от смог

0
163
Smoke from the Canadian wildfires blankets New York City affecting air quality on June 7th, 2023. Leslie Josephs | CNBC

Хонг Конг CNN —В продължение на дни снимки на Ню Йорк, задушаван от дим, изумиха Съединените щати, докато жителите се борят да се справят с непознатото предизвикателство на силното замърсяване на въздуха.

Димът, идващ от горските пожари в Канада, накара властите да издадат предупреждения за качеството на въздуха по Източното крайбрежие и хората отново сложиха маски за лице, които до голяма степен са изоставени след пандемията. В социалните медии хората споделят снимки от „апокалиптична“ сцена и съвети за минимизиране на рисковете за здравето.

Smoke from the Canadian wildfires blankets New York City affecting air quality on June 7th, 2023. Leslie Josephs | CNBC

Извън щатите на Западното крайбрежие като Калифорния, където ежегодно горят пожари, тези сцени са рядкост в САЩ.

На половината свят обаче борбата със смога не е нищо ново. И интензивното замърсяване на въздуха, причинено от вреден дим, газове и промишлени химикали, което задушава много големи градове в Азия през по-голямата част от годината, може да се превърне в норма за много други по света, тъй като климатичната криза се влошава.

Миналата година шест от 10-те най-замърсени града в света са били в Индия, според мониторинговата мрежа IQAir. Изследователите са изчислили, че лошият въздух може да намали продължителността на живота на стотици милиони индийци с цели девет години; през 2019 г. се смята, че замърсяването на въздуха е причинило близо 1,6 милиона смъртни случая в страната.

Столицата Ню Делхи редовно е обвита в смог, благодарение на няколко фактора, включително емисии от превозни средства, електроцентрали, работещи с въглища, и годишната практика на изгаряне на земеделски ниви, за да се подготви земята за следващата реколта.

Това означава, че хората са изложени на високи нива на фини прахови частици или PM2,5, широко използван индикатор за вредно замърсяване на въздуха. Малкият замърсител е много опасен; при вдишване, той може да премине дълбоко в белодробната тъкан и да навлезе в кръвообращението и е свързан със здравословни проблеми, включително астма и сърдечни заболявания.

Той идва от източници като изгаряне на изкопаеми горива, прашни бури – и горски пожари, което означава, че Ню Йорк вече е задушен от замърсителя.

Нивата на PM2,5 в Ню Йорк достигнаха своя връх в сряда следобед, измервайки 303,3 микрограма на кубичен метър. За сравнение, указанията на Световната здравна организация препоръчват лимит от средногодишно ниво от 5 микрограма на кубичен метър; Лондон измери 9,4 микрограма на кубичен метър в сряда, а Хонконг измери 21 микрограма на кубичен метър, като и двете са в рамките на „добрия“ диапазон на IQAir.

Много страни в Югоизточна Азия също са твърде добре запознати с проблемите в ежедневния живот, които замърсяването на въздуха може да причини, особено по време на годишния сезон на изгаряне на стърнища, когато фермерите запалват стърнищата от слама, останали след жътвата на зърнените култури.

През 2019 г. въздухът в Малайзия стана толкова лош, че десетки ученици се разболяха, което накара повече от 400 училища да бъдат затворени в цялата страна.

Съвсем наскоро северният град Чианг Май в Тайланд взе незавидната титла на най-замърсения град в света поне за една поредна седмица през април поради дим от горски пожари и изгаряне на реколта на други места в региона. Огромен брой хора потърсиха медицинска помощ за респираторни проблеми, включително астма и задух, като една болница каза, че отделенията са толкова пълни, че се наложи да откажат някои пациенти.

Изображението на сградата на Обединените нации в Ню Йорк, едва видимо през оранжевия смог, „е идеалното изображение за това как световните лидери не успяха да спрат климатичната криза“, написа в Туитър ученият и защитник на климата Лъки Тран в сряда, добавяйки в отделна публикация : „Днес жителите на Ню Йорк и жителите на източното крайбрежие изпитват това въздействие от първа ръка.“

Превод: Жанет Генова