Независим експерт на ООН изказа загриженост за независимостта и сигурността на съдебните служители в Шри Ланка

0
608

Независимият експерт на ООН, Габриела Кнаул, изказа сериозна загриженост относно докладите за заплахи и атаки срещу съдии и адвокати в Шри Ланка. Тя призова правителството на страната да вземе незабавни мерки, за да се гарантира неприкосновеността на съдебните служители, така че те да из-пълняват професионалните си задължения без натиск или намеса в дейността им. Според докладите, които тя е получила, повечето случаи на атаки и посегателство срещу съдебната власт в Шри Ланка не са разследвани и извършителите не са подведени под отговорност.

Кнаул изрази и безпокойство от процедурата по отнемане на правомощията на председателя на Вър-ховния съд на страната, д-р Бандаранайке. Според експерта на ООН съдиите могат да бъдат освобо-дени от длъжност само при неправомерни действия или некомпетентност, а именно несменяемостта на магистратите гарантира независимост на съдебната система. Според опозиционните части в Шри Ланка, опитът за импийчмънт на д-р Бандаранайке е насочен към задушаване на независимостта на съдебната власт в азиятската държава. Специален докладчик на Службата на ООН по правата на чо-века призова процедурата по отнемането на правомощията на главния съдия да бъде преразгледана.

Източник 

Снимка

SHARE
Previous articleВертикално земеделие – бъдещото земеделие?
Next articleДете от Конго започва живота си като сирак и бежанец
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS