„Новите“ видове, които заплашват британските реки

0
995
invaders
Снимки: Creative Commons

Пет от смъртоносните сладководни риби, характерни за Източна Европа, са във водите на Великобритания. Очаква се тази бройка да се увеличи с още 10 и то в следващите 25 г. Тези риби причиняват катастрофални щети на околната среда, това показа и проучване на Университета в Кеймбридж.

Нашествието на тези видове оказва влияние върху британското биоразнообразие. Някои произхождат от Черно, Азовско и Каспийско море, около Турция и Украйна.

Страховете нарастват след откриването на мидата quagga в резервоар, близо до летище Хийтроу. Мекотелите, които са родом от Украйна, са класифицирани като потенциално най-голямата заплаха за дивата природа, от всички чуждоземни видове през 2013 г. Освен че се отразяват на качеството на водата, също така нарушават водоснабдяването, като блокират тръби и причиняват наводнения.

Откриването на видовете „нашественици“ стана причина да се обсъждат нови закони, които да се борят с проблемите, които причиняват чуждите видове. Европейската агенция за околната среда е изчислила, че щетите, причинявани от чуждоземните видове във всички европейски страни, струват около 9,9 милиарда британски лири годишно.

Учени твърдят, че нашествието на подобни видове, може да доведе до сериозни екологични трусове. Според проведено по-рано проучване най-податливите реки на инвазията, са Темза, Северн, Уз и Бродланд.

Сладководни нашественици:

Черен сом – все още не е открит във Великобритания. Изкоренява растения и прави водата в езерата мътна.

Стронгил – риба от Черно море, която „яде всичко“.

Червен блатен рак – вече се среща във Великобритания и то на няколко места. Пренася гъбичка, която убива местни видове.

Воден хилядолистник (равнец) – изключително „агресивно“ растение, което идва от Южна Америка и вече е във Великобритания. Блокира канали и отнема хранителните вещества на растенията.

Понто-каспийска мусида – вид скарида, която се храни с водорасли, листа, някои видове насекоми и ларви.

 

Източник: The Independent

Изготвил: Светослава Димитрова