Няколко факта за неупотребената храна

0
523

На всички ни се е случвало да напълним хладилника с различни продукти и след време да открием, че нещо се е развалило преди да сме го докоснали. Хвърляме го с известна неприрязан, че сме го похабили, а е можело да го изядем, но в крайна сметка е само един продукт, нали?

А сега нека си представим същата тази ситуация в супермаркетите. Работниците в магазините ежедневно класират продуктите си, махат потъмнелите банани, прибират посмачканите кексчета, отърсват се от продукти, чийто срок на госност е почти изтекъл… все още чудесни за ядене, но кой би купил 2 литра мляко, което трябва да бъде изпито до ден. Какво ли става с всичката тази храна от местния супермаркет?

А ако си представим как стоят нещата в глобален мащаб? Колко храна на ден отива като хранителен отпадък, а е  дори недокосната? Какво би мигло да се направи с всичката тази излишна храна, а какво би могло да стане с ресурсите изхабени по продукцията и ако тя не се произвеждаше, какво би се случило ако произвеждахме толкова, колкото ни е нужно..?

Ето и няколко особено интересни факта за неупотребената, излишна храна, какво е, какво би могло да бъде и накъде върви положението, за което често не смеем да помисляме.

източник: http://www.tristramstuart.co.uk/FoodWasteFacts.html

фотографии: http://ecoki.com ,  http://www.zerowasteeurope.eu

SHARE
Previous articleВКБООН се бори с бум на Хепатит Е, който уби 16 судански бежанци
Next articleШвеция: нуждаем се от повече боклук!
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS