Отношенията между Китай и Япония – обтегнати заради бракониерство с корали

0
1266

soft-corals-79937_960_720
Снимка: Pixabay

Отношенията между Китай и Япония се влошиха още повече, след като от Токио призоваха Пекин да разрешат незабавно проблема, свързан с повишаване незаконното бракониерство на корали, от страна на китайски рибари.

Изискването за действия идва от японските власти, които предупредили китайските бракониери, че в областта, че няма да им бъде позволено да потърсят убежище на островите Огасавара – архипелаг от 30 острова, на около 1000 км южно от Токио, – от мощния тайфун, който трябваше да удари островите миналата седмица. Япония увеличи бреговата си охрана и полицейско присъствие, в района на островите, след като бе отчетено драстично нарастване броя на бракониерите, които търсят червени корали. Китайските лодки традиционно търсели корали в Източно-китайско море, в близост до японския остров Окинава, но се смята, че са се преместили към Огасавара, за да избегнат засилената сигурност и да се възползват от по-спокойни води.

Над 200 китайски лодки са били забелязани във водите край островите Огасавара и Изу, през последните няколко дни, което предизвика натиска от страна на Токио върху Пекин. Членове на либерално-демократическата партия приеха резолюция и призоваха правителството да предприеме възможно най-силния протест. Те допълниха, че са възмутени от „варварския акт на издърпване на коралите от корените“.

Очаква се тази седмица да се проведе среща между Китай и Япония, като към момента перспективите за срещата на върха, са доста мрачни. Най-вероятно срещата между Шиндзо Абе, министър-председателят на Япония, и Ши Джипинг, президентът на Китай, ще протече под формата на неформален разговор, с продължителност около 10-15 минути.

Потенциалът за сблъсък, между двете най-големи икономики в Азия, нараства. Особено, след като в края на миналия месец, японската брегова охрана арестува китайски рибар, заподозрян за бракониерство с корали, след 85-минутна гонитба в открито море.

Китайските власти съобщиха, че вече са предприели мерки за прекратяване незаконния добив на червени корали. „Помолихме рибарите да вършат работата си в морето, според изискванията на закона,“ заяви Хуа Чунюнинг, говорител на китайското министерство на външните работи.

Бижутата и украшенията, направени от корали, са доста популярни сред богатата част от китайското население. Цената на един грам е скочила четири път, само през последните пет години, според японския вестник Yomiuri Shimbun.

 

Източник и снимка: The Guardian

Изготвил: Светослава Димитрова