Правителството на Ердоган: „търпението ни си има граници“

0
666

erdogan

Турският министър-председател Ердоган предупреди, че търпението му си има граници, докато протестите срещу правителството продължават вече 10-ти ден.
В предизвикателно обръщение към привърженците в столицата Анкара,  г-н Ердоган нарече протестиращите ‘иманярите’.
Хиляди протестиращи се събраха в Истанбул на Taksim Square и Ankara’s Kizilay Square в Неделя.
Антиправителствените шествия бяха предизвикани от полицейски репресии срещу местен протест в Истанбул.
Първоначалният протест се разрастна в национални демонстрации. Протестиращите хора обвиняват правителството на г-н Ердоган, че се превръща във все по-автортирано и се опитва да наложи консервативни ислямски ценности на про-западноевропейски ориентираното общество.
Вече втора вечер под ред, полицаи използват сълзотворена газ и водни оръдия, за да разпръснат демонстранти в центъра на Анкара.
„Ако погледнете в речника, ще видите колко точно е описанието” каза Ердоган, обръщайки се към поддръжниците в момента в който пристигна на летището. „Тези които горят и унищожават се наричат ‘’capalcu” (иманярите или вандали). Тези които ги подкрепят са от един род.
„Ние бяхме търпеливи, ние все още сме търпеливи, но нашето търпение си има граници” той продължи.
Министърът добави също, че народът трябва да се подготви за проправителствени митинги в Истанбул и Анкара следващия уикенд, предаде агенцията на Ройтерс.
Докато Ердоган говореше, едни от най-големите тълпи се събраха на площада Таксим – Истанбул, в близост до първоначалният протест над планираното разрушаване на парка.
Освен двете нощи на размирици в Анкара, съобщиха за сблъсъци в събота в южния град Адана, между про-Ердоган и антиправителствените протестиращи.
В изявление в неделя, Катрин Аштон (началник на ЕС за външната политика) призова необходимостта за сдържаност от всички страни. „Отворена и трайна ангажираност на властите е от съществено значение за укрепване на демокрацията, изграждане на доверие и избягване на ескалация’’ каза тя.
Националните протести бяха предизвикани от твърдения за полицейско насилие срещу екологически протест за планираната реконструкция на парк ‘Гези’, близо до площата Таксим.
Въпреки това, министър-прецедателят заяви, че ще продължи с реконструкцията на парка, с рядко срещани зелени площи в гъстно застроената сърцевина на Истанбул.

 

 

_68070799_018263481Източник : BBC NEWS