Турция протестира: Полицията разчиства площад Таксим в Истанбул

0
1030

 

 

_68126250_1junecopy

 

Турската борба с безредиците се премести към площада Таксим в Истанбул, който беше окупиран от анти-правителствени протестиращи за близо две седмици.

 

Полицаите използват сълзотворен газ и гумени куршуми, което принуди много протестиращи да напуснат площада и да се преместят в съседния Гези Парк, където мнозина лагеруват.

 

Някои активисти отвърнаха на полицията със запалителни бомби, фойерверки и камъни, съобщават световните агенции.

 

Вълненията започнаха след полицейската репресия на протеста в Гези парк.

 

Протестите след това се разшириха, с демонстранти,  обвиняващи правителството на Ердоган, че става все по-вторитарна и се опитва да наложи консервативните ислямски ценности на светска държава.

 

Преместването на полицията на площада стана след като министър председателят Ердоган се съгласи да се срещне с организаторите на протеста в сряда.

 

Банерите долу

 

„Нашата цел е да премахнем символите и снимките от статуята на Ататюрк и културния център „Ататюрк““. Ние нямаме други намерения. „Паркът „Гези” и „Таксим” няма да бъдат пипани”, написа губернаторът на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу  в  Twitter.

 

Подобно съобщение се излъчи от полицията чрез високоговорител, но протестиращите на площада заявиха, че не вярват на това.

 

По-малки протести се заформиха също и в столицата Анкара.

 

За да разпръска демонстрантите почти всяка нощ полицията излолзва водни оръдия и сълзотворен газ.

 

 

 

 

 

 
Източник: BBC NEWS
_68106973_68106972