Радован Караджич: „Трябва да бъда награден,а не съден.“

0
781

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич се защити днес в Хага срещу обвинения в геноцид и военни престъпления срещу човечеството.Той не само отрече повдигнатите му обвинвения,а и заяви,че е успял да избегне една война на Балканите.

На днешното заседание по делото на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия Караджич започна защитната си реч, като заяви, че е трябвало да бъде възнаграден за всички добри неща, които е направил през периода, както и че е успял да намали страданието на хората.

Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид.

В околностите на град Сребреница през юли 1995 г. са избити до 8000 босненски мюсюлмани — мъже и младежи, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич на няколко различни места. Това е най-голямото клане в Европа след приключването на Втората световна война.За прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно.

Днес,близо 20 г. по-късно Краджич отрече да е имал информация за убийствата и заяви:„Трябва да бъда възнаграден за всички добри неща.” Oбвинението срещу Караджич продължи 300 часа в период от малко повече от 2 години. Сега обвиняемият има 300 часа, за да се защити.

Източник:

http://www.euronews.com/2012/10/16/karadzic-tells-war-crimes-trial-he-promoted-balkans-peace/

Фотография:

http://balkani.actualno.com/Karadjich-opravdan-po-edno-ot-obvinenijata-v-genocid-news_391708.html

[youtube VITjExUvztI]