Русия призна ИДИЛ и Ал Нусра за терористични организации

0
914
Снимка: Wikimedia Commons

 

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

В края на 2014 г. Руската Федерация се присъедини към малобройния списък от държави официално обявили Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) и Фронта Ал Нусра за терористични организации. Това се случи на 29 декември, когато Върховният съд се произнесе по дело срещу двете групировки. Това означава, че всички лица или групи, намиращи се на територията на Русия и уличени във връзки с тези групировки, ще бъдат преследвани.

И за двете организации се смята, че са разклонения на Ал Кайда, но в последно време се наблюдават опити за разграничаване от страна на Ал Кайда от ИДИЛ. Към днешна дата се предполага, че ИДИЛ има над 80 000 бойци. Организацията има контрол над обширни територии в Сирия и Ирак и се смята, че е най-богатата терористична групировка.

Ал Нусра, клон на Ал Кайда, опериращ в Сирия и Ливан, се създава в началото на 2012 г. в резултат на гражданската война в Сирия. Организацията се смята за една от най-агресивните и същевременно „успешни“ бунтовнически групи в конфликта.

Към момента ИДИЛ е включен в списъка на терористичните организации от Австралия, Великобритания, Египет, Индия, Индонезия, Канада, Обединени Арабски Емирства, Русия, Саудитска Арабия, САЩ и Турция. ООН и ЕС също са официално обявили групировката за терористична организация.

Джабат Ал Нусра е обявена за терористична организация от Австралия, Великобритания, Нова Зеландия, Канада, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция и ООН.

В изявление след произнасянето на Върховния съд, руският външен министър призова всички, държави, които не са признали двете групировки за терористични организации да последват примера на Русия.

Изготвил: Виолета Върбанова

Източник: RT