Ще включи ли Европа официално Хисбула в списъка с терористични организации след атентата в Бургас?

0
1432

Ще бъде ли включена терористичната организация Хисбула в черния списък на Европа- това ЕС ще реши едва след като разполага с резултати от българското разследване на атентата в Бургас от 18.07. тази година.Пред израелски вестник Кристоф Биго-френски посланик в Израел заяви,че „ЕС отдавна иска да добави Хисбула към европейския списък с терористични организации,но ключов елемент трябва да  бъде българското разследване.“

Хисбула е записана като терористична организация от САЩ още през 1995 г. , а през октомври тази година на посещение в Дъблин американския съветник по въпростите за сигурността- Джон Бренън призова ЕС не само да разпознава Хисбула като терористична организация,но и да осъжда най-строго действията и. Външният министър на Израел -Авигдор Либерман също не веднъж поставя въпроса за терористичната организация пред Европа.Дали обаче наистина ЕС официално ще нарече Хисбула враг на европейската сигурност-това ще стане ясно след резултатите от българското разследване.

Последната информация по разследването е от октомви тази година,когато министър Цветан Цветанов заяви публично,че атентатът е бил пподготвен извън страната и че атентаторът-камикадзе е бил подпомогнат от още поне 3-ма души.Въпреки това, човек никога не знае кога и каква друга малка, но съществена „подробност“ ще се появи и напълно ще промени хода на разследванията, както беше случаят със самоличността на атентатора-самоубиец в последните няколко месеца.

Източник и фотография:

http://www.neurope.eu/article/bulgaria-attack-inquiry-main-element-blacklisting-hezbollah