Градовете-гъби могат да решат метеорологичните проблеми на ОАЕ

0
177
Град-гъба в Китай

Много градове в света са изправени пред нарастващите заплахи от обилни валежи и екстремни горещини, причинени от изменението на климата.

През юли тази година няколко страни от Персийския залив като Катар, Обединените арабски емирства, Йемен и Иран бяха засегнати от обилни валежи, довели до смъртоносни наводнения.

В ОАЕ, а именно в емирството Фуджейра, девет души загинаха при потапяне на автомобили, а хиляди бяха принудени да евакуират домовете си и да потърсят подслон във временни места за пребиваване. Наводнението също засегна десетки семейства в Рас ал-Хайма и части от Шарджа.

Самир Хадад, строителен инженер от Дубай, каза пред Al-Monitor, че на нито една инженерна компания, която работи по изграждането на сгради, не е хрумвало, че един ден наводненията могат да засегнат района на Арабския залив.

Той също добави: „Ето защо ОАЕ са изложени на риск от нова вълна от наводнения и строителните компании трябва да обърнат голямо внимание на това.“

Пол Дън, директор на базираната в Обединените арабски емирства Аруп, една от инженерните компании, помогнали за изграждането на градове-гъби в страната и други държави по света, каза пред Al-Monitor: „В този момент ние сме длъжни да се справим отговорно с изменението на климата. Колкото по-топла е атмосферата, толкова повече влага се задържа, което означава и повече валежи. Регионът, в който живеем, се характеризира с висока влажност и температури, което може да доведе до силни бури. Градовете-гъби могат да помогнат както за справянето с наводненията, така и с недостига на вода, които са двата основни проблема в региона на Средния Изток.“

Когато го попитаха за градовете-гъби и как работят, Дън обясни: „Техниката използва порести пясъчни материали, като тухли и камъни, които се използват за изграждане и поддържане на тротоари, пътища, детски площадки и паркинги. Като се има предвид, че тези (градски съоръжения) често са изложени на дъжд, порестият материал е много ефективен, когато става въпрос за отводняване на дъжд, разтопен сняг или ледена вода“, допълни той.

Според специализирани строителни доклади, Китай е една от първите страни, пребягнали до тази технология, следвана от Сингапур и Хонконг. Тези страни планират да превърнат близо 80% от своите градски райони в „зони-гъби“ до 2030 г., за да осигурят по-чисти подпочвени води, да намалят рисковете от наводнения и да намалят тежестта върху канализационните системи.

Според Дън градовете-гъби се нуждаят от висок бюджет, но това е разход, който се прави еднократно. Просто ще трябва да се правят някои корекции от време на време, заключи той.

Превод: Моника Мишева
Източник: Al-Monitor