Стъпка напред в управлението на Източен Тимор

0
848

Мироопазващите сили на ООН връчиха пълни правомощия на местните органи на реда в Източен Тимор. „Националната служба „Полиция“ ще поеме пълната отговорност за опазването на реда и закона в страната“, обяви в официално изявление министър-председателят Ксанана Гушмао в сряда.

Процесът по прекратяването на мисията на ООН в Източен Тимор (UNMIT) започна през март, когато международните сили отстъпиха голяма част от основните задължения по опазването на сигурността на Тиморската полиция.

Ръководителят на мисията Фин Реске Нилсен подчерта, че под ръководството на UNMIT местните органи на реда са постигнали „значителен напредък“ в множество области и доказателство за това е успешното организиране и провеждане на парламентарните избори в страната по-рано тази година през юни.

UNMIT бе сформирана през 2006-та година, когато стачка на военните доведе до ескалиране на напрежението в страната и политическа криза, в която десетки цивилни бяха убити, а стотици хиляди разселени.

Последните четири години след неуспешния опит за покушение срещу президента на републиката през 2008-ма, бележат най-дългия следвоенен период на стабилност за младата Азиатска държава, която през Май отпразнува десетата годишнина от своята независимост от Индонезия.

Повече информация тук.

Фотография: EPA

Previous articleМеждународен ден на Черно море
Next articleЗабранени са протестите в Бахрейн
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.