Забранени са протестите в Бахрейн

0
859

Властите в Бахрейн наложиха забрана на всички събирания за протести и заплашиха със съдебни действия срещу групите, които смятат да продължат да се противопоставят на управата.

Наредбата от Министерството на вътрешните работи в Бахрейн е най-новият опит за борба с анти-правителствените протести, от въвеждането на военно положение през първите месеци от миналата година, когато почнаха митингите.

Вътрешният министър на държавата, шейх Рашид ал-Халифа, съобщи, че „повтарящата се злоупотреба“ със свободата на словото вече няма да се толерира.

Според новият закон, протести ще са позволени само когато , и сигурността, и стабилността са на достатъчно ниво, за да се запази националното единство.

Решението ще окаже силен натиск върху политически групи на шиитското мнозинство в Бахрейн, което чрез протестите се опитва да получи по-голяма гластност в държавата, на чийто връх стоят сунити.

Говорителят на правителството, Фахад ал-Бинали, съобщи, че ескалирането на насилието по време на митинги и протести, доведе до смъртта на двама полицаи. Той добави: „Това не е пълна забрана, която ще остане постоянно. Но трябва да се сложи край на насилието.“

Забраната изглежда насочена срещу най-голямият шиитски политически блок „ал-Вефак“, който е отговорен за много от протестите. Хади ал-Мусави, представител на блокът, заяви, че новата забрана от правителството е насочена „срещу международните човешки права“. Мюсюлманските шиити състявят 70% от населението на Бахрейн, но са изправени пред много трудности при заемането на главни политически позиции. Сунитската монархия направи опити да отстъпи допълнителни правомощия на избираемият парламент, но според опозиционните групи, тези реформи няма да променят доминиращата власт на управляващото семейство „ал-Халифа“.

Резките мерки срещу опозиционните групи могат да усложнят отношенията на САЩ и други западни партьори с управляващата монархия в Бахрейн. САЩ са изключително заинтересувани в бързото разрешение на конфликта, тъй като са разположили своята Пета американска флота на територията на страната от Персийският залив.

От започването на протестите през февруари 2011г., над 50 души са загинали в Бахрейн.

Поредният митинг на политическият блок „ал-Вефак“ е насрочен за петък.

Източник

Фотография 1, 2