„Включването на жените е от съществено значение за гарантиране на мир и стабилност“ – Амина Мохамед

0
318
© Юницеф/Чамени Зигото Чаи / Жени в Централноафриканската република, разселени поради нападения от въоръжени групи
© Юницеф/Чамени Зигото Чаи / Жени в Централноафриканската република, разселени поради нападения от въоръжени групи.

 

По време на годишния дебат на Съвета за сигурност относно жените, мира и сигурността, който се проведе на 20 октомври, заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед и изпълнителният директор на ООН Жени Сима Бахус призоваха за закрила на жените, които защитават човешките права и за повишаване на активността на жените в процеса на вземане на политически решения.

 

Дебатът се състоя, когато нов доклад на ООН хвърли светлина върху опустошителния ефект от влошаването на мира и сигурността върху правата и живота на жените.

 

Пред Съвета за сигурност Амина Мохамед изведе на преден план днешните предизвикателства: от разпространяването на конфликти до нарушаване на правата на човека, които по толкова много начини водят до потъпкването на правата на жените и подхранването на презрението към тях в целия свят.

Докладът посочва, че в много страни насилствени екстремистки групи и военни участници насилствено са присвоили властта, бързо са отменили предишни задължения за равенство между половете и са преследвали жени, защото “са се осмелили да изразяват себе си или просто защото са жени“.

 

Снимка на ООН/Евън Шнайдер/ Сима Бахус, изпълнителен директор на ООН Жени, пред Съвета за сигурност.
Снимка на ООН/Евън Шнайдер/ Сима Бахус, изпълнителен директор на ООН Жени, пред Съвета за сигурност.

 

Ситуацията в Афганистан

ООН – Жени описва ситуацията в Афганистан като една от най-крайните прояви на регрес на правата на жените и момичетата. Тя е  илюстрирана най-вече от затварянето на средни училища за момичетата, чрез забраната на публично показване на лицата им и чрез рестрикции върху правото им да напускат домовете си, като тези забрани са въведени от талибаните. В същото време навсякъде по света насилието и атаките срещу жените защитници на човешките права нарастват.

 

Сима Бахус, ръководител на ООН-Жени, каза: “ От Иран до Тиграй, през Украйна и Афганистан, те рискуват всекидневно своя живот в името на мира и правата на човека, в полза на техните общности и нашата планета“.

 

Чествайки техния кураж и тяхната ангажираност, които въплъщават идеалите на този Съвет, Сима Бахус отбелязва съдбата на Даниела Сото, защитник на правата на жените, която е местна жителка в Колумбия и беше ранена с два куршума от въоръжени милиции през май миналата година. Пет месеца по-късно тя дойде да привлече вниманието на Съвета за сигурност към продължаващите убийства на жени лидери в нейната страна, както и за смъртта на суданската медицинска сестра и активист Сити Айнфор Ахмед Бакр, която е застреляна от силите за сигурност по време на мирен протест преди година.

 

Сима Бахус припомни, че тези инциденти отразяват една по-голяма тенденция: Върховният комисар на ООН по правата на човека наскоро съобщи, че 60% от близо 350 индивидуални случая на сплашване или репресии във връзка с работата им за ООН през последната година са засягали жени. Проучванията на ООН Жени показва, че почти една трета от жените представители на гражданското общество, които са информирали Съвета, също са били обект на репресии. През 2021 г. 29 жени правозащитници, журналистки или синдикалистки, са били убити.

 

© ООН Жени/Кристофър Херуинг/ Жена създава мозайка, изобразяваща Гълъба на мира в бежанския лагер в Заатари, Йордания.
© ООН Жени/Кристофър Херуинг/ Жена създава мозайка, изобразяваща Гълъба на мира в бежанския лагер в Заатари, Йордания.

 

Закрила на жените защитници на човешките права

Заместник-генералният секретар на ООН припомни от своя страна приоритета от закрила на жените защитници на човешки права след променящите действия, за които се застъпи ръководителят на ООН за настоящото десетилетие. В Афганистан, мисията на ООН публично осъди насилието срещу тези жени, извънсъдебните екзекуции, арестите и произволните задържания, използването на изтезания. Допълнително Хуманитарният фонд за жените и мира, който към момента е подкрепил 600 местни женски организации, които работят в кризисни ситуации, е отворил нов отдел за подпомагане на активисти в опасност.

 

В допълнение ООН в Либия  е отправил призив към социалните мрежи за борба с дезинформацията и атаките, които засягат активистите. Повече от 5500 жени са се възползвали от защитата на ООН.

 

Освен това между 2020 г. и 2021 г. се наблюдава намалено участие на нежния пол във всички управленски и ръководни структури. В същото време представителството на жените в националните парламенти, които са засегнати от конфликт е с 5% по ниско от средното за света и 12% по-ниско в местните органи. Поставената цел от мисията на ООН в Судан е да увеличи до 40% присъствието на жените в делегациите за мирни преговори.

 

Равенство между половете

Докладът набляга и върху ненасърчителни тенденции в разпределението на публичните средства. Военните разходи в света са на рекордното ниво от 2100 милиарда долара през 2021 г., в ущърб на инвестициите за развитие на човешкия капитал. Междувременно финансирането на организации за жени в страни, засегнати от конфликти е спаднало от 181 милиона долара на 150 милиона между 2019 и 2020 г.

 

Сима Бахус заявява, че 103 държави вече са приели национални планове за действие относно жените, мира и сигурността, в сравнение с преди 10 години, когато техният брой е бил само 37. През 2021 г. е има 72 % дефицит на средства, които са насочени срещу предотвратяване на сексистко насилие при извънредни хуманитарни ситуации. Делът на двустранната помощ, предназначена за равенство между половете в засегнати държави, остава 5%.

 

През 2022 г. в Афганистан 77% от женските организации на гражданското общество не са получили финансиране и не са имали възможност да продължат своето съществуване. В Мианмар почти половината от женските организации са били принудени да прекратят своята работа след преврата.

 

Според Амина Мохамед хората са поели по грешен път. “За да се постигне пълен паритет, трябва да се увеличи активността на жените в изборния процес, реформи в сектора на сигурността, разоръжаването, демобилизацията и в съдебната система. Защото в тези опасни и кризисни времена, трябва да се прилагат стратегии, които са печеливши за мира и стабилността“.

 

Превод: Йоанна Огнянова

Източник: UN News