Турция ще строи най-голямата електроцентрала с морски вълни

0
296
Eco Wave Power pilot on GilbraltarPhoto: Eco Wave Power

Проект с мощност до 77 мегавата, разработен от израелската компания Еко Уейв Пауър, ще бъде изграден на етапи в Орду, на брега на Черно море.

Най-голямата електроцентрала захранвана от морски вълни в света ще бъде построена от израелската Еко Уейв Пауър (Eco Wave Power) на черноморското крайбрежие на Турция, след сключване на сделка с Орен Орду Енерджи (Oren Ordu Enerji).

Поетапната 77-мегаватова инсталация, базирана на фиксиран, модулен набор от стоманени поплавъци, които изпомпват флуид през подводен тръбопровод към генератор на сушата, ще бъде построена на пристанището Орду.

По време на подписването на споразумението не беше обявена начална дата за стартирането на строителството. Проектът е със стойност 150 милиона долара и ще обхваща девет вълнолома.

„С цел изграждане на самодостатъчна мрежа (в региона), Орду вижда Еко Уейв Пауър като важен актив за пълното реализиране на нашия потенциал за 100% чиста енергия“, каза Мустафа Кемал Масит, главен изпълнителен директор на Орду Енерджи.

„Цялата община Орду е развълнувана да реализира напълно потенциала на морето и да използва неговия неограничен източник на енергия за захранване на нашата електрическа мрежа. Този проект демонстрира, че Орду Енерджи се ангажира да инвестира в иновативни технологии за чиста енергия.

Изпълнителният директор на Еко Уейв Пауър, Инна Брейвман каза: „Това забележително споразумение…то ще ни позволи, чрез турските вълни, да осигурим чиста електроенергия. С амбициозни цели за устойчивост и регионална близост до нашата централа, Турция е интересно място за по-нататъшно прилагане и развитие на нашата иновативна технология за получаване на енергия от вълните.“

В изявление, двете компании споделиха, че сделката „отразява подновени усилия за преодоляване на отношенията между Турция и Израел, олицетворявани от неотдавнашен разговор между израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които се съгласиха да установят „нова ера на отношения“ между двете страни, обсъждайки начини за значително укрепване на икономическите и дипломатическите връзки.“

„Това е важно партньорство, което се надяваме да укрепи още повече връзките между Турция и Израел“, каза Айше Мехлика Йълдъз Ерсен, секретар на турското посолство в Тел Авив.

Превод: Моника Мишева

Източник: Recharge News