Редица хотели в ОАЕ се борят с разхищаването на храна

0
256

Със стартирането на кампанията за предотвратяване разхищението на храна, насочена към сектора на хотелиерството, ресторантите и кухните в ОАЕ, около 21 хотела се присъединиха към Програмата на ООН за околната среда, за да отпразнуват Международния ден за осведоменост относно разхищението на храна.

 

Докладът за хранителните отпадъци в Западна Азия за 2021 г. разкри, че около 3 милиона тона храна се хвърлят всяка година в ОАЕ.

С приемането на Целите за устойчиво развитие през 2015 г., страните се споразумяха да си поставят цел 12.3 за предотвратяване на масовото изхвърляне на храна. През 2018 г. ОАЕ се ангажираха да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 г.

Г-н Сами Димаси, представител и регионален директор на Програмата на ООН за околната среда за Западна Азия, каза: „Избрахме да бъдем тук, в Обединените арабски емирства, които ще бъдат фокусът на света следващата година. Те ще бъдат  домакин на 28-ата Конференция на страните (COP28), която ще събере нациите по света, за да обсъдят, преговарят и да вземат подходящи решения относно действията в областта на климата и намаляването на емисиите. Нашето присъствие тук също така показва нашата признателност към всички участващи хотели, особено тези, които обещават да се борят с изхвърлянето на храна.“

По време на стартовото събитие, организирано от Atlantis, The Palm в Дубай, участващите хотели бяха призовани да подпишат обещание да се присъединят към кампанията, да повишат осведомеността сред гостите си и да намалят хранителните отпадъци. Събитието включваше и панелна дискусия, в която участваха лектори от сектора на хотелиерството и Програмата на ООН за околната среда, която предостави платформа за обмяна на успешен опит и най-добри практики в справянето с проблема.

Освен в Обединените арабски емирства, Програмата на ООН за околната среда в Западна Азия стартира редица дейности в Ливан, Саудитска Арабия и Кралство Бахрейн, за да повиши осведомеността относно отрицателните ефекти от тази практика и да хвърли светлина върху проблема. Програмата настоява правителствата да предприемат действия и да предложат иновативни начини и решения за борба с масовото изхвърляне на храна.

Превод: Мелиса Зеки

Източник: UNA News