Канадските ледници се топят безпрецедентно

0
1856

A general view of Lowell glacier in Kluane National Park near Haines Junction

Алистър Дойл, Ройтерс

ОСЛО, Норвегия – канадските ледници, които са третият по големина в света източник на лед след Антарктика и Гренландия изглежда, че е в началото за необратим процес на топене, което ще доведе до повишаване на морското равнище, предаде АФП.

Около 20 на сто от леда в ледниците, на острови като Елсмиър и Девън край северната част на Канада, могат да изчезнат до края на 21 век, а стопяването им ще добави 3,5 см към нивото на Световния океан.

Правителствдшд се опитва да определи и изучи всеки възможен сантиметър от покачването на морското равнище, причинено от глобалното затопляне, да планират как да се защитят градовете от Ню Йорк до Шанхай или ниските брегове от Гана до Бангладеш. „Ние вярваме, че необратимата загуба на маса ще стане в обозримо бъдеще“, хипотезата за непрекъснато изменение на климата. Това са написани учени, базирани в Нидерландия и САЩ, се пише в списание Geophysical Research Letters.

Водещият автор Ян Ленартс от Университета в Утрехт сподели пред Ройтерс, че тази тенденция изглежда необратима, тъй като затоплянето на „белите“ ледници ще изложи тъмноцветната тундра, която ще поглъща още повече от топлината на слънцето.

Общо топенето на ледниците ще отнеме няколко века. Затоплянето на климата в Арктика е по-бързо от средните стойности за света.

Екип от учени  в ООН прогнозира, че световното морско равнище ще се повиши от 18 до 59 см този век, или повече, ако затоплянето на огромни ледени в Антарктика или Гренландия се ускорява.

Източник:

Фото: